Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Korea Utara uji enjin bahan api pepejal baharu untuk peluru berpandu balistik

  SEOUL, 15 NOV – Korea Utara berkata pada hari ini ia berjaya menguji enjin bahan api pepejal baharu yang direka untuk peluru berpandu balistik jarak pertengahan sambil ia terus berusaha membangunkan senjata berkeupayaan nuklear yang menyasarkan pesaingnya di rantau itu.

  Korean Central News Agency (KCNA) berita rasmi Korea Utara berkata, saintis tentera negara itu menguji enjin peluru berpandu peringkat pertama dan peringkat kedua pada hari Sabtu lalu dan kelmarin. Laporan itu tidak menyatakan bila sistem peluru berpandu baharu itu dijangka siap.

  Peluru berpandu jarak pertengahan yang sedia ada di Utara, termasuk Hwasong-12 yang mungkin boleh sampai ke wilayah Pasifik Amerika Syarikat (AS) Guam, dikuasakan oleh enjin bahan api cecair, yang perlu dihidupkan sebelum dilancarkan dan tidak boleh kekal bertenaga untuk jangka masa yang lama.

  Peluru berpandu dengan propelan pepejal terbina dalam boleh disediakan untuk dilancarkan dengan lebih pantas dan lebih mudah untuk digerakkan dan disembunyikan, yang secara teorinya menyukarkan musuh untuk mengesan dan mendahului pelancaran itu terlebih dahulu.

  Ujian baru-baru ini adalah “proses penting untuk meningkatkan lagi keupayaan serangan strategik angkatan bersenjata (Korea Utara) memandangkan keadaan keselamatan yang teruk dan tidak stabil yang dihadapi negara dan situasi ketenteraan masa depan di rantau ini, di mana musuh akan mendapat lebih ganas dalam pakatan sulit dan perhubungan tentera mereka,” kata KCNA.

  Ketegangan di Semenanjung Korea berada pada tahap tertinggi dalam beberapa tahun selepas pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un meningkatkan demonstrasi senjatanya, termasuk peristiwa yang disifatkannya sebagai simulasi serangan nuklear di Selatan. Dia juga memberi kuasa kepada tenteranya untuk melancarkan serangan nuklear awal terhadap musuh jika ia menganggap kepimpinan tertinggi Pyongyang berada di bawah ancaman.

  Korea Selatan telah bertindak balas dengan memperluaskan latihan ketenteraan gabungannya dengan Amerika Syarikat, yang Kim telah kutuk sebagai latihan pencerobohan, dan meningkatkan kerjasama keselamatan tiga hala dengan Jepun. Seoul juga sedang mendapatkan jaminan awam yang lebih kukuh daripada Washington bahawa ia akan dengan pantas dan tegas menggunakan senjata nuklear AS untuk melindungi Korea Selatan sekiranya berlaku serangan nuklear Korea Utara.

  Semasa rundingan keselamatan tahunan mereka minggu ini, Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin dan Menteri Pertahanan Korea Selatan, Shin Won-sik menandatangani perjanjian keselamatan dua hala yang dikemas kini dengan tujuan untuk mengatasi ancaman nuklear dan peluru berpandu Korea Utara dengan lebih berkesan. – AP

  KCNA berkata, saintis tentera negara itu menguji enjin peluru berpandu peringkat pertama dan peringkat kedua pada 11 November dan kelmarin (14 November 2023). – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...