Korir, Jepchirchir rangkul gelaran maraton New York

NEW YORK, 9 NOV – Albert Korir dari Kenya memenangi gelaran lelaki dan rakan senegara, Peres Jepchirchir merangkul gelaran wanita pada maraton New York ke-50 dengan kebangkitan sepanjang laluan terakhir.

Kira-kira 30,000 peserta bertanding dalam larian sejauh 26.2 batu melalui ‘Big Apple’ selepas perlumbaan tahun lalu dibatalkan akibat pandemik COVID-19.

Korir merupakan naib juara 2019, menamatkan saingan 23 saat di belakang pelari Kenya, Geoffrey Kamworor, tetapi melepasi garisan pertama pada Ahad lalu dalam masa 2 jam 8 minit 22 saat untuk menewaskan pelari Maghribi, Mohamed El Aaraby dengan 44 saat dengan Eyob Faniel kelahiran Eritrea dari Itali pada 2:09:52.

“Ia bukan perlumbaan yang mudah tetapi saya menikmatinya,” kata Korir. “Apabila saya cuba memaksa diri secara taktikal, ia ada di sana.”

Jepchirchir menjadi juara Olimpik pertama yang memenangi perlumbaan wanita, meraih kemenangan dalam masa 2:22:39 hanya 13 minggu selepas kejayaannya di Jepun.

Juara pelari divisyen lelaki dari Kenya, Albert Korir melepasi garis penamat dalam maraton TCS New York 2021 pada 7 November. – AFP

“Ia tidak disangka. Sukar dipercayai,” kata Jepchirchir. “Saya bersyukur kerana dapat menamatkan musim ini dengan baik selepas memenangi maraton Olimpik.

“Masa singkat tetapi saya cuba yang terbaik untuk memastikan saya menyelesaikan kerja saya, menyiapkan persiapan saya.”

Pelari Kenya, Viola Cheptoo, kakak kepada pelari bintang AS kelahiran Kenya, Bernard Lagat, berada di tempat kedua dalam masa 2:22:44 dengan Ababel Yeshaneh dari Ethiopia, naib juara maraton Chicago 2019, ketiga dalam 2:22:52.

Jepchirchir, 28, tidak dapat menghantar rakannya yang menamatkan podium sehingga merempuh lewat pada selekoh terakhir di Central Park.

“Trek perlumbaan ini boleh tahan tetapi ia tidak mudah,” katanya. – AFP