Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

Kos meningkat dorong kelas pertengahan beralih ke tabung makanan

-

LONDON – Hanya beberapa minit berjalan kaki dari stadium Stamford Bridge di London, rumah bagi Kelab Bola Sepak Chelsea, bekas penyanyi kumpulan pop Billy McGranaghan itu membuka pusat amal yang dimulakannya beberapa tahun lalu.

Kebanyakan orang yang menuju ke tabung makanan McGranaghan di West Brompton dahulunya adalah orang yang tidak bekerja, berpendapatan rendah atau gelandangan untuk mendapatkan bungkusan makanan penting.

Kini, tabung makanan melihat peningkatan bilangan orang kelas pertengahan yang memerlukan makanan percuma, termasuk profesional, seperti jururawat, guru dan ahli perniagaan yang pernah berjaya.

“Kebanyakan pengunjung kami adalah golongan berpendapatan rendah, tetapi kenaikan harga tenaga baru-baru ini telah mengubah segala-galanya,” kata warga Scotland, 58, dari Edinburgh, yang memulakan badan amal Dads House untuk membantu bapa tunggal seperti dirinya.

Indeks Harga Pengguna (CPI) Britain meningkat tujuh peratus dalam tempoh 12 bulan hingga Mac 2022, mencecah paras tertinggi baharu dalam 30 tahun, menurut angka rasmi.

Kelihatan kakitangan memberikan buah-buahan kepada pelanggan yang berkunjung ke tabung makanan tersebut. -Xinhua
Seorang kakitangan menyusun rak sebuah tabung makanan di London, Britain. – Xinhua

Harga kedai di negara ini juga meningkat pada kadar tahunan 2.7 peratus pada bulan April, menandakan kadar inflasi tertinggi sejak September 2011.

“Kesan kenaikan harga tenaga dan konflik di Ukraine terus memberi kesan kepada harga runcit April,” kata Helen Dickinson, ketua eksekutif Konsortium Runcit British (BRC).

Salah seorang pelanggan tetap bank makanan McGranaghan menjalankan syarikat bangunannya sendiri, menggaji 30 orang. Tetapi ia berkurangan semasa pandemik COVID.

“Sejak wabak, segala-galanya telah berubah, dan kini kami mendapat pengunjung dari semua kelas sosial.”

Kenaikan besar-besaran harga gas, elektrik dan bahan api telah menjejaskan semua orang, termasuk keluarga, yang tidak lama dahulu dianggap sebagai selesa.

“Orang-orang ini sedang menemui dunia baharu,” katanya.

Semasa McGranaghan bercakap dengan Xinhua, kehadiran orang yang berterusan disambut dengan sopan masuk ke tabung makanan untuk mendapatkan apa yang mereka perlukan.

Sejak badan amal itu ditubuhkan, ia telah membantu lebih 53,000 buah keluarga.

“Petak makanan kami telah menjadi talian hayat bagi mereka. Tabung makanan telah menjadi normal, tetapi ia tidak sepatutnya,” kata McGranaghan, yang badan amalnya membolehkan orang ramai hidup dengan faedah 78 pound British (AS$102) seminggu dan terpaksa memasukkan 40 atau 50 paun ke dalam meter gas dan elektrik.

Apabila keperluan untuk bank makanan meningkat, McGranaghan juga telah melihat trend yang melanda banyak tabung makanan Britain iaitu derma semakin berkurangan.

Orang ramai yang murah hati memberi sumbangan di kedai-kedai utama mendapati mereka tidak mampu untuk menderma makanan sebanyak itu.

“Sumbangan makanan kami telah berkurangan dalam beberapa minggu kebelakangan ini,” katanya, sambil menambah, “Saya hanya berharap itu adalah kekeliruan.” – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -