Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Kraf sulaman warga emas Botswana bantu reda tekanan

-

FRANCISTOWN – Sekumpulan wanita warga emas di Botswana bersama-sama mengikuti fesyen terkini dan mengukir jalan keluar dari tekanan dan kemiskinan melalui, tarian, nyanyian dan mengait manik untuk beg.

Hampir setiap hari, 13 wanita itu, berumur antara awal 50an hingga lewat 70an, berkumpul di sebuah gereja Pentakosta, yang terletak di Kampung Tsamaya di pinggir Francistown, bandar kedua terbesar di Botswana, untuk mengait.

Wanita-wanita ini sangat dikenali sebagai ‘nenek mengait’ Botswana.

“Saya pernah bertahan dengan pekerjaan ganjil untuk memperoleh pendapatan.

“Tetapi pekerjaan ganjil ini tidak selalu tersedia,” kata Lungani Mphinyane, 79 tahun, yang telah menjadi sebahagian daripada kumpulan Mukani Muzwithamile sejak penubuhannya pada Disember 2019.

Mukani Muzwithamile ialah bahasa Kalangan, salah satu daripada banyak dialek yang dituturkan di Botswana terutamanya di bahagian timur laut negara berkenaan dan merupakan pernyataan yang menggalakkan berdikari.

Mphinyane berkata program itu sangat membantunya.

Tanpa perlu menggunakan banyak tenaga, Mphinyane berkata dia telah menjana wang yang mencukupi untuk menanggung perbelanjaan dirinya dan dua cicitnya yang tinggal bersamanya.

Selain berjaya menjana pendapatan antara AS$68 dan AS$85 sebulan, Mphinyane berkata dia kini menjalani kehidupan tanpa tekanan.

Pada waktu pagi, mereka menari sambil menyanyikan muzik tradisional sebagai cara untuk memotivasikan diri antara satu sama lain dan juga melakukan senaman.

Selepas seharian bekerja, mereka turut menghiburkan hati dengan menyanyi dan menari untuk meregangkan badan sebelum pulang, kata Mphinyane kepada Xinhua.

“Beberapa bulan selepas menyertai kumpulan ini, saya mengunjungi klinik tempatan untuk pemeriksaan rutin darah tinggi dan diabetes.

Jururawat itu begitu terkejut dengan kestabilan kedua-dua penyakit kronik itu,” kata Mphinyane sambil tersenyum lebar.

Fadzai Themba, 51, telah bertahan melalui pemprosesan dan penjualan mentega kacang tetapi tidak lama selepas menyertai persatuan wanita warga emas, kehidupannya berubah secara mendadak.

“Beg buatan tangan itu digemari oleh kebanyakan wanita, terutama yang muda.

“Ini bermaksud lebih banyak wang yang masuk ke dalam poket kami,” kata Themba sambil mempamerkan dompetnya yang penuh dengan wang kertas 100 pula sebelum ketawa.

Biasanya, mereka menjual kraf tersebut kepada individu di Francistown dan kawasan sekitarnya.

Mereka juga mengiklankan beg-beg manik mereka dalam laman media sosial, seperti Facebook dan WhatsApp.

Nanzelela Chaitezvi, 34 tahun berasal dari kampung tempat wanita tua itu beroperasi, adalah ‘otak’ atau perintis di sebalik projek tersebut.

Hasratnya adalah untuk mengumpulkan anak muda yang menganggur seperti dia tetapi tidak pernah menjadi.

“Orang muda sangat tidak sabar,” kata Chaitezvi, sambil menambah bahawa niatnya adalah untuk mengeksport beg manik ke China.

Menurut Chaitezvi, orang Cina menyukai produk buatan tangan. Jadi adalah masuk akal untuk perniagaan kita mula membekalkan ke pasaran China kerana China mempunyai populasi terbesar di seluruh dunia.

“Lebih ramai orang bermakna lebih banyak peluang perniagaan,” kata Chaitezvi. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -