Wednesday, February 1, 2023
27.2 C
Brunei

-

Krisis di Beirut dorong masyarakat usahakan ladang di desa

SINAY, LUBNAN – Pada usia 28 tahun, Thurayya meninggalkan kejiranan Beirut tempat dia dilahirkan dan berpindah ke ladang keluarga, bukan kerana kebimbangan alam sekitar tetapi dipaksa ke sana oleh krisis di Lubnan.

“Tinggal di bandar menjadi sangat sengsara,” katanya kepada AFP di tanah ladang selatan Lubnan yang subur ditanam dengan pokok avokado yang kini menjadi rumahnya.

“Keganasan yang tenang dalam kehidupan bandar memerah tenaga, wang… Itu terlalu banyak.”

Krisis ekonomi Lubnan yang belum pernah berlaku sebelum ini, wabak koronavirus dan letupan besar-besaran dan maut baja kimia tahun lalu di pelabuhan Beirut telah meredupkan daya tarikan kosmopolitan ibu kota itu.

Ramai yang membelakangkan kehidupan bandar dan menuju ke bandar dan desa nenek moyang mereka, di mana mereka boleh mengurangkan kos sara hidup dan menjalin hubungan baharu dengan warisan pertanian yang telah lama dilupakan.

Hasan menyatakan dia kini menjauhkan diri daripada kehidupan bandar yang ‘melemaskan’. – AFP
Kelihatan Hasan Trad membajak tanahnya menggunakan traktor untuk pertanian di Kfartebnit, Beirut selatan. – AFP
Hasan Trad memeriksa anak pokok buah naga di ladangnya. – AFP
Thurayya meninggalkan kejiranan Beirut tempat dia dilahirkan dan berpindah ke ladang keluarga, bukan kerana kebimbangan alam sekitar tetapi dipaksa ke sana oleh krisis di Lubnan. – AFP
Gambar menunjukkan benih thyme yang siap untuk ditanam. – AFP

Pada bulan Oktober, Thurayya berpindah ke rumah dua tingkat yang dibina oleh bapanya di perkampungan Sinay di selatan Lubnan.

Dia mengambil langkah itu hanya beberapa minggu selepas tuan rumahnya di Beirut berkata dia akan menaikkan sewa empat kali ganda pada bil penjana elektrik dan kos pengangkutan sudah melambung tinggi di luar jangkauan kebanyakan orang.

“Tidak masuk akal untuk saya tinggal di Beirut,” kata Thurayya.

“Keadaan gelap gelita, terdapat sampah di mana-mana dan awda tidak merasa selamat… ia bermusuhan dalam ketidakbiasaannya.”

Petua pertanian daripada YouTube

Kini, apabila dia tidak sibuk bekerja secara jarak jauh untuk kumpulan bukan berasakan keuntungan, Thurayya menghabiskan banyak masanya di tanah ladang keluarganya, menemui rupa bentuk tumbuhan apabila mereka memerlukan air dan rasa buah yang masak.

Dia telah beralih ke YouTube untuk belajar cara mencantas pokok dan meminta bantuan daripada petani tempatan untuk mendapatkan petua tentang cara terbaik mengurus plot yang dia harap suatu hari nanti akan diambil alihnya.

“Kami akan menanam untuk musim baharu dan itulah yang menerujakan saya” kata Thurayya. “Saya mahu mengikuti penanaman dari benih hingga menuai dan saya mahu berada di sana untuk semua langkah itu.”

Di negara yang tiada bancian rasmi telah diadakan sejak 1932, terdapat sedikit data tentang peralihan demografi ke kawasan luar bandar, yang sebahagian besarnya kurang bernasib baik dan kurang mendapat perkhidmatan.

Tetapi tren lama ke arah pembandaran pesat nampaknya semakin perlahan sebahagiannya disebabkan oleh prospek pekerjaan yang semakin berkurangan di bandar-bandar utama, di mana kos sara hidup adalah 30 peratus lebih tinggi berbanding di luar bandar.

Peningkatan tahun lepas dalam bilangan permit pembinaan di luar Beirut mencadangkan pergerakan sedemikian, menurut bank Blominvest di Lubnan.

Information International, sebuah firma perunding, menganggarkan lebih 55,000 orang telah berpindah ke kawasan luar bandar.

UN-Habitat Lubnan berkata beberapa datuk bandar dan ketua kesatuan perbandaran juga telah melaporkan peningkatan dalam bilangan orang yang berpindah, walaupun ia berkata ia tidak mempunyai data untuk mengesahkan atau mengukur dakwaan ini.

“Ketiadaan rancangan pembangunan luar bandar dan sifat Lubnan yang sangat terpusat dijangka akhirnya menghalang pembandaran dalam jangka panjang,” kata Tala Kammourieh dari Unit Analisis dan Dasar Bandar agensi itu.

Kehidupan bandar yang ‘melemaskan’

Seorang lagi pelarian Beirut, pereka grafik Hassan Trad, membajak ladang berbatu berhampiran perkampungan selatan Kfar Tibnit dan berkata dia kini menjauhkan diri daripada kehidupan bandar yang ‘melemaskan’.

“Kepulangan saya ke desa adalah melarikan diri daripada tiga krisis,” kata lelaki berusia 44 tahun itu sambil menabur benih thyme di atas dasar tanah.

Dia merujuk kepada kejatuhan ekonomi negara, wabak, dan apa yang dipanggil krisis sampah yang telah lama meninggalkan timbunan sampah yang bertaburan di seluruh bandar.

Trad, bapa kepada empat orang anak yang bekerja dari jauh sebagai pekerja bebas untuk akhbar harian, mula berpindah dari ibu negara pada 2016 tetapi menetap semula sepenuh masa selepas COVID-19 dan letupan pelabuhan tahun lalu.

Hassan berkata kos persekolahan anak-anaknya adalah kira-kira separuh daripada kos di bandar tetapi, yang lebih penting, dia boleh mengembangkan perniagaan pertanian untuk menambah gajinya.

“Saya mengambil kesempatan daripada krisis itu dan semakin dekat de-ngan bercucuk tanam dan mengusahakan tanah,” katanya kepada AFP dari salah satu daripada plot tanahnya.

“Saya kini mempunyai keterikatan yang lebih mendalam dengan desa saya.”

Penulis dan penulis esei, Ibrahim Nehme, 35, yang cedera parah semasa letupan pelabuhan Beirut melanda rumahnya, telah mencari ketenangan di desa keluarganya, Bechmizzine di utara Lubnan.

“Letupan yang membuatkan saya terputus hubungan dengan kediaman saya akhirnya menyebabkan saya menyedari betapa saya perlu berhubung dengan tanah saya,” tulisnya dalam esei baru-baru ini yang menggambarkan bulan-bulan yang dia habiskan untuk pulih di sana daripada kecederaannya.

Pada bulan Jun, dia meninggalkan Beirut dan menyewa chalet di tepi laut, hanya 20 minit pemanduan dari kebun zaitun keluarganya.

Dia belum bersedia untuk memberi komitmen sepenuhnya kepada kehi-dupan di desa tetapi Nehme berkata dia semakin menyedari peranannya dalam menjaga warisan pertanian yang ditinggalkan oleh nenek moyangnya.

“Saya disambungkan di sini, di mana saya berakar umbi,” katanya. “Saya mempunyai pokok zaitun ini, dan suatu hari nanti saya perlu menjaganya.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -