Krisis di Yaman gugat pertanian anggur

SANAA – Sudah tiba masanya untuk penuaian anggur di Yaman yang dilanda perang, tetapi krisis bahan bakar dan peperangan yang berterusan adalah sesuatu yang telah menyukarkan lagi penduduk di sana.

Di salah sebuah kebun anggur yang luas di ibu kota Sanaa, Nabil Khamis dan keluarganya mengumpulkan anggur di dalam kotak plastik untuk menjualnya di pasar.

“Krisis bahan bakar yang berlanjutan telah menyebabkan pam air berhenti, tetapi berkat hujan lebat minggu lalu yang membawa bantuan yang sangat diperlukan ke daratan dan membuat anggur masak,” kata Khamis kepada media.

“Kami tidak mampu membeli bahan bakar dari pasar gelap untuk menjalankan pam atau mengangkut tanaman untuk menjualnya di wilayah lain atau mengeksportnya ke luar negeri.

“Kekurangan bahan bakar adalah masalah utama bagi semua petani,” katanya.

Seorang petani memetik anggur ketika musim menuai di ladang yang terletak di kawasan Bani Hushaysh. – Xinhua
Penjual anggur menunggu pelanggan di sebuah pasar di Sanaa, Yaman. – Xinhua

Khamis memiliki ladang anggur kedua terbesar di Bani Hushaysh, sebuah daerah yang terkenal di mana pelbagai jenis anggur tumbuh, kira-kira 25km di sebelah timur Sanaa.

Sebelum perang, Khamis dan banyak petani lain akan menjual hasil tanaman mereka ke seluruh negara dan kepada pengeksport. Namun, perang telah mengganggu perniagaan mereka.

Perang Yaman meletus pada akhir tahun 2014 ketika Houthi yang disokong Iran merampas sebahagian besar wilayah utara negara itu dan memaksa kerajaan Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi yang disokong Arab Saudi keluar dari Sanaa.

Gabungan tentera campur tangan dalam ketenteraan pimpinan Arab Saudi bagi konflik Yaman pada Mac 2015 untuk menyokong kerajaan Hadi.

Perang tersebut telah mengorbankan puluhan ribu orang dan mengakibatkan lebih daripada tiga juta orang kehilangan tempat tinggal, menyebabkan kejatuhan ekonomi negara dan sektor pertanian.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan perang selama lima tahun telah mendorong hampir 20 juta orang Yaman ke ambang kebuluran ketika keadaan semakin buruk dari hari ke hari.

Para petani berusaha menjual ribuan tan anggur selama musim menuai ini dari bulan Julai hingga Oktober, tetapi mereka mengatakan permintaan rendah dan harga pasaran jauh di bawah kos pengeluaran.

“Banyak orang tidak dapat membeli lagi,” kata Nashwan Ahmed, seorang peniaga di sebuah pasar di pusat bandar Sanaa, kepada media. – Xinhua