Krisis iklim beri rintangan pada industri petroleum

PARIS, 26 DIS – Krisis iklim telah menghetntikan pengguna minyak dalam agenda, tetapi mencapainya adalah tugas yang besar memandangkan ekonomi dunia bergantung pada petroleum.

“Pada tahun 2021, beberapa perkembangan menunjukkan dengan jelas bahawa industri petroleum tidak mempunyai masa depan,” kata Romain Ioualalen di kumpulan aktivis Oil Change International.

Agensi Tenaga Antarabangsa memberi amaran pada Mei lalu bahawa menggantungan serta-merta bagi pelaburan baharu dalam projek fosil diperlukan jika seluruh dunia ingin mencapai pelepasan karbon net-zero­ menjelang 2050 dan menghadapi sebarang peluang untuk mengehadkan pemanasan dunia kepada 1.5 darjah Celsius.

Seruan itu adalah perubahan untuk sebuah agensi yang diwujudkan selepas kejutan minyak 1970 yang pertama untuk melindungi keselamatan tenaga negara yang kaya dan penggunaan minyak.

Satu lagi detik penting pada tahun 2021 ialah kemunculan pada sidang kemuncak iklim CAP 26 di Glasgow dari gabungan negara-negara yang berjanji untuk menghentikan pengeluaran minyak dan gas secara berperingkat, walaupun tiada negara pengeluar minyak dan gas utama menyertai kumpulan itu.

“Ia bukan lagi satu larangan untuk bercakap tentang pengakhiran pengekstrakan hidrokarbon semasa sidang kemuncak iklim antarabangsa,” kata Ioualalen dari Oil Change International.

Dan bahan api fosil yang masih mewakili 80 peratus tenaga yang digunakan secara jelas dipersalahkan kerana mendorong kepada perubahan iklim, yang tidak berlaku apabila pakatan iklim Paris dicapai pada 2015.

Baru-baru ini, pencinta alam sekitar memperoleh kemenangan simbolik apabila syarikat minyak terbesar, Shell memutuskan untuk keluar dari pembangunan medan minyak Cambo yang kontroversial di luar Scotland berkata kes pelaburan itu ‘tidak cukup kuat’. – AFP

Krisis iklim telah meletakkan penghasilan minyak dalam dilema, tetapi mencapainya adalah tugas yang besar memandangkan ekonomi dunia bergantung pada penghasilan petroleum.