Krisis iklim: Korea Selatan, China setuju bekerjasama

SEOUL, KOREA SELATAN, 18 APRIL – Amerika Syarikat (AS) dan China, dua pengeluar karbon terbesar di dunia bersetuju untuk bekerjasama bagi mengekang perubahan iklim dengan segera, hanya beberapa hari sebelum Presiden Joe Biden menjadi tuan rumah sidang kemuncak pemimpin dunia untuk membincangkan isu tersebut.

Perjanjian itu dicapai oleh utusan khas AS untuk iklim, John Kerry dan rakan sejawatnya dari China, Xie Zhenhua dalam perbincangan dua hari di Shanghai minggu lalu, menurut satu kenyataan bersama.

Kedua-dua negara berkomitmen untuk bekerjasama antara satu sama lain dan dengan negara lain untuk menangani krisis iklim, yang harus ditangani dengan serius, tambah kenyataan itu.

China adalah pengeluar karbon terbesar di dunia, diikuti oleh AS. Kedua-dua negara itu mengeluarkan hampir separuh asap bahan bakar fosil yang menjadikan atmosfera planet ini semakin panas.

Kerjasama mereka adalah kunci untuk kejayaan usaha global bagi mengekang perubahan iklim, tetapi hubungan terjejas terutama dalam hak asasi manusia, perdagangan dan tuntutan wilayah China terhadap Taiwan dan Laut China Selatan telah mengancam untuk melemahkan usaha tersebut.

John Kerry ketika bercakap semasa pertemuan meja bulat dengan media di Seoul, Korea Selatan, kelmarin. AS dan China bersetuju untuk bekerjasama untuk mengekang perubahan iklim dengan segera. – AP

Bertemu dengan wartawan di Seoul hari ini, Kerry berkata kerjasama yang dinyatakan dalam kenyataan itu adalah kukuh dan kedua-dua negara sepakat dalam meneruskan usaha bagi mencapai kejayaan.

Bekas setiausaha negara itu berkata, “Saya belajar dalam diplomasi bahawa anda tidak meletakkan kata-kata, tetapi anda menunjukkan tindakan. Kita semua perlu melihat apa yang berlaku.”

Memandangkan China merupakan pengguna arang batu terbesar di dunia, Kerry berkata dia dan pegawai China banyak berbincang mengenai bagaimana mempercepat peralihan tenaga global.

Biden mengalu-alukan 40 pemimpin dunia, termasuk Presiden China Xi Jinping ke sidang kemuncak yang diadakan pada 22 hingga 23 April ini.

AS dan negara-negara lain diharapkan akan mengumumkan sasaran nasional yang lebih bercita-cita tinggi untuk mengurangkan pelepasan karbon menjelang atau pada pertemuan itu serta berikrar untuk memberi bantuan kewangan bagi melaksanakan usaha iklim oleh negara-negara yang kurang mampu. – AP