Friday, September 30, 2022
23.3 C
Brunei

Krisis keselamatan dorong kebimbangan makanan di Nigeria

-

MAKURDI, NIGERIA – Seorang petani padi, Donald Amokaha menghabiskan hari-harinya membersihkan tapak sementara di luar kota Makurdi, di pinggir sungai Benue di pusat pertanian Nigeria.

Mengambil masa dua jam perjalanan ke kawasan luar bandar, Amokaha memiliki sebidang tanah pertanian utama, tetapi ianya terbengkalai. Takut akan serangan memaksanya pergi lebih awal tahun ini.

“Saya biasanya menanam padi, millet dan biji-bijan di tanah seluas 100 hektar di Guma… tetapi tahun ini, saya lari,” kata Amokaha kepada AFP. “Saya membajak 40 hektar tetapi tidak dapat menanam.”

Amokaha merupakan salah seorang daripada sejumlah petani yang semakin meningkat yang melarikan diri daripada keganasan di Middle Belt, sebuah kawasan pertanian di Nigeria. Kawasan pertanian seperti negara-negara barat laut Nigeria, berada dalam genggaman keganasan selama bertahun-tahun antara penggembala nomad dan petani, persengketaan yang semakin meruncing ketika perubahan iklim meningkatkan persaingan air dan tanah.

Sementara rasa tidak aman berakar pada konflik petani, krisis di barat laut Nigeria telah berkembang menjadi jenayah yang lebih luas dengan penculikan besar-besaran untuk tebusan, pencurian lembu dan penyamaran.

Pengeluaran luar bandar adalah faktor utama dalam menaikkan kos makanan di negara paling ramai penduduk di Afrika, sehingga mencecah puluhan juta orang miskin. Biro statistik kerajaan mengatakan inflasi pada bulan Jun sekitar 17 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Kenaikan itu didorong oleh kejatuhan akibat pandemik global, yang memicu kemerosotan permintaan petroleum, yang merugikan pendapatan di negara pengeluar minyak Nigeria. Tetapi dalam indeks terdapat berita lebih buruk lagi, inflasi makanan sebanyak 22 peratus.

Petani mengangkat hasil pertanian dari ladangnya ke pasar setelah berpindah ke ladang yang lebih kecil di Northbank, Benue, Nigeria kerana serangan terhadap petani di Nigeria. – AFP
Godwin Teremun, seorang petani padi, menyembur racun di ladangnya setelah berpindah dari ladang padi yang besar ke ladang yang lebih kecil di Otukpo, Benue, Nigeria. – AFP

Kerisauan

Di negeri Nasawara, di pinggir ibu kota Nigeria Abuja, penjual sayur Badamasi Bello merasa cemas. Dia mengatakan kehilangan pelanggan setiap hari kerana harga komoditi meningkat. Kos pengangkutan yang tinggi juga menyumbang kepada kenaikan harga.

“Saya biasa menjual tomato dan lada, tetapi sekarang harganya mahal. Saya menjual 10 beg barang ini setiap hari, tetapi pelanggan tidak lagi datang seperti sebelumnya. Saya sekarang hanya menjual dua beg dalam sehari.”

Bulan lalu, ketua Badan Pengurusan Darurat Negeri setempat memberi amaran tentang kekurangan makanan, mengatakan ramai petani yang tinggal di kem untuk pelarian dalaman akan berjuang untuk kembali ke daratan.

Pertubuhan Migrasi Antarabangsa (IOM) PBB melaporkan pada bulan Mei bahawa Benue mempunyai lebih daripada 200,000 orang yang kehilangan tempat tinggal, walaupun anggaran kerajaan tempatan menjadikan angka itu jauh lebih tinggi.

Gabenor Negeri Benue, Samuel Ortom, seorang pengkritik kerajaan dari parti pembangkang PDP, mengatakan dia bimbang kesan daripada pengeluaran luar bandar terhadap pengeluaran makanan dan ekonomi keseluruhan.

“Krisis ini menimbulkan bahaya besar bagi pertumbuhan dan perkembangan Nigeria,” kata Ortom kepada AFP.

“Tanpa keamanan yang memadai, tidak akan ada pertanian untuk menghasilkan makanan bagi masyarakat kita.”

Pada bulan Mei, Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) PBB memberi amaran kepada sekurang-kurangnya 9.2 juta orang Nigeria menghadapi krisis atau tahap ketidakamanan makanan yang lebih teruk tahun ini kerana konflik di negara itu.

Benue menghasilkan bahan makanan seperti ubi keladi, beras, kacang, dan jagung. Ini membekalkan 70 peratus kacang soya Nigeria, menurut Suruhanjaya Promosi Pelaburan Nigeria.

Bank pusat Nigeria mengatakan ia baru-baru ini mengeluarkan 791 bilion naira (AS$ 1.92 bilion) kepada petani dan mengurangkan suku bunga pinjaman dalam usaha untuk merangsang pengeluaran makanan.

Chijioke Ekechukwu, ketua eksekutif di Dignity Finance & Investment, mengatakan petani menghasilkan jauh lebih sedikit daripada yang diperlukan untuk memenuhi permintaan makanan Nigeria.

“Situasi semasa mempengaruhi harga. Kerajaan perlu membuka sempadan untuk mengimport kekurangan makanan. Apabila ini dilakukan, akan cukup untuk pasaran tempatan dan harga akan diarahkan untuk diturunkan,” kata Chijioke kepada AFP. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -