Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Krisis migran akan ‘musnahkan’ bandar raya New York

  WASHINGTON, 8 SEPT – Datuk Bandar New York, Eric Adams telah mengeluarkan amaran keras mengenai krisis pendatang yang semakin meningkat, menyatakan bahawa ia akan ‘memusnahkan’ bandar itu, yang kini menerima lebih 10,000 pendatang setiap bulan.

  Semasa mesyuarat dewan bandar pada Rabu lalu, Adams menekankan bahawa walaupun bandar itu sebelum ini menerima migran dari Venezuela, kin terdapat aliran masuk dari Ecuador, dengan penutur bahasa Rusia juga memasuki melalui Mexico, bersama dengan pendatang dari Afrika Barat.

  “Isu ini akan menyebabkan kemusnahan bandar rayaYork City,” agensi Anadolu memetik Adams sebagai berkata.

  Datuk Bandar itu juga menekankan kesan meluas terhadap bandar itu dengan berkata: “Kami mempunyai defisit AS$12 bilion yang perlu ditangani. Setiap perkhidmatan di bandar akan terjejas.”

  Sejak April 2022, dianggarkan 110,000 pencari suaka telah tiba di bandar itu.

  Negeri-negeri yang ditadbir Republikan seperti Texas dan Florida baru-baru ini telah memindahkan pendatang ke negeri yang ditadbir oleh Demokrat, seperti Washington, New York, Massachusetts dan California. – Bernama

  Gambar Freepik

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...