Tuesday, October 3, 2023
28.6 C
Brunei

  -

  Krisis Turki cetus harga buku melambung tinggi

  ISTANBUL – Pelajar kedoktoran Turki, Gulfer Ulas melihat edisi pertama koleksi Thomas Mann kegemarannya diterbitkan pada harga 33 lira.

  Dia menemui cetakan kedua set dua jilid yang sama dijual beberapa bulan kemudian di kedai bukunya di Istanbul dengan harga AS$6 mengikut kadar pertukaran terkini.

  Lonjakan harga tersebut menunjukkan ketidakpastian yang melemahkan krisis ekonomi Turki yang melanda hampir semua aspek kehidupan seharian – daripada membeli-belah kepada pendidikan dan budaya.

  Penerbit bimbang ia juga boleh menjejaskan industri yang menawarkan suara kepelbagaian yang jarang berlaku di negara di mana kebanyakan media mematuhi kerajaan konservatif sosial Presiden Recep Tayyip Erdogan.

  “Saya pelajar PhD dalam hubungan antarabangsa jadi saya perlu banyak membaca. Saya membelanjakan hampir 1,000 lira sebulan untuk buku dalam senarai bacaan saya walaupun saya juga memuat turun dari Internet,” kata Ulas.

  “Harga buku melambung tinggi.”

  Pemilik rumah penerbitan Kirmizi Kedi, Haluk Hepkon semasa ditemu bual di ibu pejabat mereka di Istanbul. – AFP

  Gulfer Ulas semasa melawat kedai buku di jalan istiklal di Istanbul. – AFP

  Perkara penting berbanding buku

  Industri buku Turki – hampir sepenuhnya bergantung pada import kertas – menunjukkan salah satu kelemahan dalam eksperimen ekonomi yang telah dicetuskan oleh Erdogan ke atas negaranya yang mempunyai 84 juta orang sejak beberapa bulan lalu.

  Erdogan telah merobek buku peraturan ekonomi dengan mengatur pemotongan kadar faedah yang mendadak dalam usaha menurunkan harga pengguna yang semakin meningkat.

  Ahli ekonomi bergelut untuk mengingati kali terakhir sebuah negara besar melakukan sesuatu yang serupa kerana pinjaman murah secara meluas dianggap boleh menyebabkan inflasi – bukan menyembuhkannya.

  Kebimbangan orang Turki tentang penghakisan selanjutnya kuasa beli mereka mendorong lonjakan dalam pembelian emas dan dolar yang menghapuskan hampir separuh nilai lira dalam masa beberapa minggu.

  Kerugian yang semakin pantas memaksa Erdogan minggu lalu mengumumkan langkah sokongan mata wang baharu – disokong oleh campur tangan kadar pertukaran yang dilaporkan tinggi – yang telah berjaya memadamkan sebahagian besar daripada kejatuhan itu.

  Beberapa ahli ekonomi melihat ini sebagai penyelesaian jangka panjang. Lira kini secara rutin mendapat atau kehilangan lima peratus daripada nilainya sehari.

  Pemilik rumah penerbitan Kirmizi Kedi, Haluk Hepkon berkata, dia bimbang semua ketidaktentuan ini ‘akan memaksa orang ramai untuk mengutamakan membeli barang keperluan dan mengetepikan membeli buku’.

  “Awda menerbitkan buku dan katakan ia menjadi popular dan berharga 30 lira. Dan awda pergi ke edisi kedua dalam seminggu dan harganya meningkat kepada 35 lira,” kata Hepkon kepada AFP.

  “Kemudian untuk cetakan ketiga atau keempat, hanya Tuhan yang tahu berapa harganya.”

  Menerima kesannya

  Bacaan inflasi tahunan rasmi terakhir Turki pada awal Disember mencapai 21 peratus – satu dakwaan parti pembangkang kurang dilaporkan oleh kerajaan.

  Laporan seterusnya pada 3 Januari ini hampir pasti akan menunjukkan ledakan besar kerana lonjakan lira telah menaikkan harga tenaga import dan bahan mentah seperti yang diperlukan untuk membuat kertas.

  Profesor ekonomi, Steve Hanke dari Universiti Johns Hopkins mengira kadar inflasi tahunan semasa Turki pada lebih 80 peratus.

  Presiden Persatuan Penerbit Turki, Kenan Kocaturk berkata, gangguan rantaian bekalan global yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 telah menyumbang kepada masalah industrinya dengan menaikkan harga pulpa yang tidak dilunturkan.

  Turki mengimport bahan mentah kerana kilang kertasnya sendiri telah diswastakan dan kemudian sebahagian besarnya ditutup.

  “Hanya dua daripadanya meneruskan pengeluaran manakala mesin yang lain dijual untuk besi buruk dan tanah mereka dijual,” kata Kocaturk.

  “Turki membayar harga kerana tidak melihat kertas sebagai aset strategik.”

  Pembantahan

  Penerbit sudah cuba meminimumkan risiko dengan merancang untuk mengurangkan cetakan pada tahun akan datang.

  Syarikat penerbitan Heretik berkata ia tidak akan mencetak beberapa buku “kerana kenaikan kadar pertukaran dan peningkatan luar biasa dalam kos kertas.”

  Pengarang syarikat penerbitan Aras, Rober Koptas berkata beliau bimbang kerana pencetak mewakili suara ‘pembantahan’ ideologi di Turki.

  “Hampir seluruh akhbar mempunyai pendapat sama dan universiti juga dikunci mulut,” kata Koptas.

  “Tetapi budaya adalah sama pentingnya dengan makanan dan mungkin lebih-lebih lagi memandangkan terdapat keperluan untuk orang terpelajar untuk menangani masalah ekonomi,” tambah Hepkon dari Kirmizi Kedi.

  Pembaca tegar seperti Ibrahim Ozcay berkata krisis itu telah menghalang mereka daripada membeli buku kegemaran untuk rakan-rakan.

  “Saya diberitahu buku yang saya inginkan kini berharga 38 lira. Saya membelinya pada harga 24 lira,” kata Ozcay.

  “Mereka mengatakan ini disebabkan kekurangan kertas di pasaran, yang tidak memeranjatkan saya. Segala-segala-galanya di Turki kini diimport,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Angka kematian denggi melebihi 1,000 di Bangladesh

  DHAKA, 2 OKT - Lebih 1,000 orang di Bangladesh telah meninggal dunia akibat demam denggi sejak awal tahun ini, menurut angka rasmi, yang menunjukkan...