Kru positif dalam kapal persiaran meningkat

TOKYO, 24 APRIL – Sekurang-kurangnya 91 anak kapal yang berada di kapal persiaran yang berlabuh di Nagasaki disahkan positif koronavirus, kata pegawai Jepun hari ini, selepas 43 lagi kes positif dicatatkan.

Costa Atlantica yang berbenderakan Itali tidak mempunyai penumpang di kapal dan tiba di pelabuhan selatan Jepun untuk pembaikan pada bulan Januari. Pengendali pertama kali memberitahu pihak berkuasa tempatan mengenai jangkitan virus yang disyaki pada hari Ahad.

Hasil ujian semua 623 anak kapal harus tersedia pada awal Sabtu, kata Katsumi Nakata, ketua jabatan kesihatan dan kebajikan pemerintah daerah.

“Kami fikir kami akan mempunyai gambaran yang lebih jelas selepas kami mendapatkan semua sampel,” kata Nakata kepada wartawan.

Seorang pakar Jepun merancang untuk menaiki kapal untuk pertama kalinya pada hari Jumaat untuk menilai keadaan.

Pegawai tempatan bekerjasama dengan kerajaan negara itu untuk mengizinkan mereka yang diuji negatif untuk pulang, sementara berusaha mengatur agar kapal itu meninggalkan wilayah itu jika selamat untuk melakukannya.

“Melihat kepada terhadnya sumber perubatan yang kita miliki di wilayah ini, sukar bagi kita untuk menjaga dan mengawal kesihatan semua 630 orang. Kita perlu mengekalkan sistem perubatan untuk penduduk tempatan,” tambah Nakata. – AFP