Kualiti universal ukiran arca wanita Zimbabwe

HARARE – Berlutut di tanah dan dengan kuat memegang tukul dan pahat, Tracy Chatsama terus menerus menumbuk sekeping batu serpentin kecil untuk menghasilkan arca badak air.

Semangatnya yang cukup kental ditunjukkannya walaupun cuaca panas bulan Oktober mematahkan keyakinan dan kebanggaan dalam kerjanya.

Chatsama memulakan kerjaya mereka patung batu pada usia yang muda.

Bertahun-tahun kemudian, dia berkahwin dengan seorang pengukir sekaligus menjadi sebagai pasangan seniman yang membuatkan kedua-duanya mendapat pujian.

Menerusi perniagaan tersebut, pasangan itu dapat mendidik anak mereka hingga ke peringkat universiti.

Tracy Chatsama mengukir batu di Pusat Seni Chitungwiza berdekatan Harare, Zimbabwe. – Xinhua
Chikazi menunjukkan antara seni ukiran yang dihasilkannya. – Xinhua

Sebagai salah seorang daripada golongan kecil wanita yang mengukir di wilayahnya yang didominasi oleh lelaki, Chatsama berkata, “Saya merasa hebat kerana terdapat banyak persaingan di sini. Saya bahkan boleh menjual, saya malah tampil dengan nama saya sendiri. Saya sangat bangga dengan itu.”

Dia memberitahu media dalam wawancara di galerinya di Pusat Seni Chitungwiza berdekatan Harare bahawa banyak karya seninya telah dipamerkan dan dijual di luar negara seperti Itali, Jerman dan Amerika Syarikat.

Chatsama juga telah mengumpulkan pelbagai penghargaan dan pengiktirafan di Pusat Seni Chitungwiza dan di peringkat nasional.

Dikenali dengan gelaran ‘hippo-lady’, Chatsama menggunakan kemahiran teknikal dan artistiknya untuk menonjolkan kualiti universal keibuan melalui gambar-gambar badak yang berbeza.

Karyanya menambah dimensi baharu keunikan patung batu Zimbabwe. Gambaran ibu badak air yang kuat menjadikan patung Chatsama sebagai yang paling dinamik di Zimbabwe.

Dengan kata-katanya sendiri, Chatsama berkata, “Tema saya adalah cinta. Cinta seorang ibu. Oleh itu, saya ingin menunjukkan bahawa walaupun seseorang itu tidak dapat dicapai, tetapi apabila menjadi seorang ibu, anda akan menjadi lembut, anda akan menjadi seseorang yang dapat disayangi. “

Walaupun kebanyakan patungnya dieksport ke negara-negara barat, melalui orang tengah, Chatsama mengatakan pada masa depan dia berharap dapat menjual barang-barangnya secara langsung ke pasaran China yang baharu muncul.

“Saya belum berjaya mempamerkan hasil karya saya sendiri di China, tetapi dalam masa terdekat, saya mempunyai hasrat di hati bahawa suatu hari saya akan menembusinya sendiri dan menjual serta mempamerkan di China,” katanya.

Walaupun artis seperti Chatsama berhasil mengumpulkan pengakuan dalam industri seni visual yang kompetitif dan didominasi lelaki, kekurangan akses langsung ke pasar bererti mereka harus bergantung pada orang tengah untuk membuat penjualan.

Dengan bergantung pada orang tengah untuk penjualan, pengukir menghadapi pelbagai masalah yang mengakibatkan kekurangan bayaran untuk pekerjaan mereka.

“Seorang perantara bahkan dapat merubah harga yang ditawarkan oleh pelanggan luar negara,” kata Winnet Chikazi, 52 tahun, seorang lagi pengukir wanita di Pusat Seni Chitungwiza.

Chikazi, berkata orang tengah cenderung untuk merundingkan harga minimum dan menjual semula patung-patung itu ke luar negara dengan nilai yang lebih baik.

Dia menambah bahawa kurangnya penglibatan wanita dalam sektor seni visual juga menyebabkan pekerjaan wa-nita dipandang rendah, yang memberi kesan negatif ter-hadap pendapatan mereka.

“Saya berharap jika kita dapat terus membuat seni kita dan memotivasi wanita lain agar kita dapat menjaga keluarga kita kerana seni ini memungkinkan kita menghantar anak-anak kita ke sekolah,” katanya.

Zimbabwe mempunyai kekayaan sejarah arca batu. Karya-karya oleh beberapa seniman wanita terkenal di negara ini telah dipamerkan di seluruh dunia dan pujian yang tinggi telah diberikan kepada para artis seperti Agness Nyanhongo dan mendiang Colleen Madamombe.

Industri patung batu terkenal di negara ini menarik banyak pengunjung asing setiap tahun, menyumbang kepada sektor pelancongan.

Walaupun wanita merupakan sebahagian kecil dari seni visual kontemporari di Zimbabwe, sejak zaman kuno wanita telah mengambil bahagian dalam seni visual dengan cara yang pelbagai dan merangsangkan. – Xinhua