Kuari roboh, operator jentolak dihempap batu besar

KUCHING, 13 SEPT – Seorang operator jentolak bersama jenteranya tertimbus dihempap batu besar dalam kejadian kuari roboh kira-kira 3:18 petang hari ini di Jalan Kampung Tanjung Durian Siniawan, Bau, kira-kira 22km dari sini.

Pusat Gerakan Operasi (PGO) Bomba Sarawak memaklumkan keadaan mangsa, Anthony Kanna, 48, masih tertimbus dan belum dijumpai kerana kerja-kerja site clearing terpaksa ditangguhkan serta-merta pada 4:45 petang berikutan hujan lebat di lokasi dan juga atas faktor keselamatan.

“Bagaimanapun operasi menyelamat kembali diteruskan pada 5:30 petang dengan sebuah jentera penebuk digerakkan bagi menebuk batuan besar untuk memasang bom dan memecahkan batu-batu yang menghempap mangsa,” menurut PGO.

Terdahulu, empat buah jengkaut dan jentolak milik syarikat Holy Stone Quarry telah membuat pembersihan tapak site clearing untuk ke lokasi jengkaut yang tertimbus yang dianggarkan 50 meter dari Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK).

Menurut PGO, maklumat awal mendapati pada sebelah pagi tadi, aktiviti mengebom bagi memecahkan batuan di kawasan kuari berkenaan dilakukan pihak syarikat itu menyebabkan struktur batu tidak stabil dan telah runtuh. – Bernama