Kucing ilham pereka pakaian fesyen

CHANGSHA, CHINA, 21 OGOS – Liu Liu adalah model pereka fesyen yang menghabiskan masanya berjam-jam diukur dan digayakan serta diambil gambar dengan pakaian bergaya dan reka bentuk artistik.

Liu Liu ialah seekor kucing milik Wu Qiuqiao, yang mencari sumber pendapatan dari gaun tradisional Cina yang dikenali sebagai ‘hanfu’ untuk kucing dan anjing yang dijual dengan harga hingga 500 yuan (AS$70).

Setelah berhenti dari pekerjaannya sebagai penyunting tahun lalu, wanita berusia 26 tahun itu bekerja dari pangsapurinya di Changsha di tengah bandar membuat rekaan gaun berukuran binatang peliharaan dari kain sifon berwarna pastel dan dihiasi dengan sulaman, manik, hiasan dan motifnya untuk dijual secara dalam talian.

Liu Liu memperagakan rekaan yang diilhamkan oleh kostum bersejarah dari etnik Han yang menyaksikan kebangkitan populariti di kalangan orang muda dan kini pemilik haiwan kesayangannya.

“Sebilangan pekerja tetap saya mungkin sudah membeli semua pakaian di kedai saya dan kadang-kadang meminta saya memperkenalkan rekaan baharu,” kata Wu. Wu mendapat idea untuk membuat pakaian bersejarah untuk haiwan peliharaan setelah gagal menemui gaya yang sesuai untuk Liu Liu.

Dan dia jelas bukan satu-satunya yang suka rekaannya yang berbulu dengan pakaian tradisional. – AFP

Liu Liu, kucing peliharaan memakai gaun hanfu di Changsha, wilayah Hunan tengah China. – AFP