Kuih bulan aiskrim penuhi cita rasa kini

TAIYUAN – Seperti kebanyakan orang di China, kuih bulan adalah suatu kewajipan bagi Wang Qiong pada Festival Pertengahan Musim Luruh yang akan datang, yang biasanya dimeriahkan dengan perjumpaan keluarga, menikmati bulan purnama dan makan masakan istimewa.

Tetapi tahun ini, dia memutuskan untuk membawa pulang kuih bulan ais krim dari Häagen-Dazs.

“Ia mempunyai reka bentuk yang hebat dari segi dalaman dan luaran, dan saya sudah lama ingin membelinya,” kata Wang ketika mengambil kuih bulannya yang ditempahnya
di sebuah kedai Häagen-Dazs di Taiyuan, ibu kota Wilayah Shanxi, China utara.

Pada bulan Ogos, Häagen-Dazs China dan Louvre Museum Perancis bersama-sama melancarkan tujuh set kuih bulan ais krim yang direka khas, yang menampilkan koleksi muzium ikonik termasuk Louvre Pyramid dan ‘Mona Lisa’, karya Leonardo da Vinci.

Produk bergaya itu tidak lama lagi menjadi tular di kalangan anak muda Cina, membawa dinamika baharu kepada industri kuih tradisional di China.

Kuih bulan berintikan kuning telur masin dihasilkan di Saikoh-shinkan, sebuah restoran kumpulan makanan Saikoh di Yokohama, Jepun. – Xinhua
Gambar fail bertarikh 24 September 2018 menunjukkan seekor panda bernama Xinxing sedang menikmati kuih bulan istimewa di zoo di Chongqing, barat daya China. – Xinhua
Orang ramai menunjukkan kuih bulan yang mereka buat di sebuah komuniti di Hefei, wilayah Anhui China timur. – Xinhua

Pendatang baharu persaingan asing telah merasakan bonanza baru untuk festival tradisional Cina. Rangkaian makanan segera Amerika Syarikat Pizza Hut melancarkan kuih bulan dengan Summer Palace, taman imperial yang luas dari Dinasti Qing (1644-1911) dan tarikan pelancongan yang popular di Beijing, sementara Hyatt Hotels Corp bekerjasama dengan Muzium Shanghai untuk memaparkan seni kuno Cina melalui pastri.

Selain itu, Metropolitan Museum of Art of New York City, Shanghai Museum, serta rantaian makanan ringan Cina LYFEN, mereka kotak hadiah kuih bulan yang diilhami oleh peninggalan budaya.

Kotak hadiah mengandungi elemen yang diilhami oleh lukisan terkenal di dunia dalam pakej luar dan kuih bulan dengan corak yang serupa dengan koleksi muzium. Terutama, bahan-bahan biasa di dapur negara-negara Barat seperti oat, kulat truffle hitam dan keju juga dapat dirasakan dalam kuih bulan, menurut LYFEN.

Pasaran kuih bulan China meningkat tinggi kerana statistik yang dikeluarkan oleh iiMedia Research menunjukkan jumlah penjualan kuih bulan meningkat dari 13.18 bilion yuan (sekitar AS$2.04 bilion) pada tahun 2015 kepada sekitar 20.52 bilion yuan pada tahun 2020. Angka itu dijangka mencapai 21.81 bilion yuan tahun ini.

Produk kuih bulan yang menggabungkan elemen tradisional dan asing serta mengandungi bahan-bahan yang bergaya akan terus berada di tangga teratas sebagai pasaran yang paling dicari, menurut Zhang Shuai, naib ketua dan setiausaha agung China Association Of Bakery & Confectionery Industry. – Xinhua