Kumpulan hak asasi mohon IOC pindah Sukan Olimpik Musim Sejuk dari Beijing

BEIJING, 9 SEPT – Gabungan kumpulan hak asasi manusia di seluruh dunia telah mendesak Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) untuk menyingkirkan Beijing dari Sukan Olimpik Musim Sejuk 202.

Desakan itu dibuat setelah China menghadapi peningkatan pengawasan global dan tindakan mereka terhadap Hong Kong dan penahanan besar-besaran umat Islam Uighur di Xinjiang.

Surat itu, bertarikh kelmarin dan ditandatangani oleh lebih dari 160 kumpulan dan ditujukan kepada presiden IOC, memperingatkan bahawa Sukan 2022 dapat menyumbang kepada lebih banyak penindasan di China.

Ia menuduh bahawa setelah Sukan Olimpik Musim Panas 2008 dianugerahkan ke Beijing, ada peningkatan besar serangan terhadap masyarakat yang hidup di bawah kerajaannya.

Kumpulan tersebut menyebutkan pelarian Uighur di Xinjiang dan undang-undang keselamatan baharu yang kontroversi di Hong Kong sebagai contoh.

“Walaupun pernah dibuat rayuan, IOC telah mengulangi kesalahan yang sama seperti masa lalu dan tetap tidak memberikan respons terhadap perlindungan hak asasi manusia sebelum dan sesudah Sukan 2008 di Beijing,” kata surat itu.

“IOC mesti menyedari bahawa semangat Olimpik dan reputasi Sukan Olimpik akan terjejas lebih teruk jika krisis hak asasi manusia yang semakin buruk, di semua kawasan di bawah kawalan China, diabaikan.”

Antara penandatangannya ialah Projek Hak Asasi Manusia Uyghur, Kongres Uyghur Dunia, Kongres Belia Tibet dan kumpulan hak asasi Hong Kong dan Mongolia lain yang berpusat di beberapa benua.

China telah menegaskan bahawa kem tahanan Xinjiang adalah pusat pendidikan vokasional, dengan menyatakan bahawa kebijakannya di wilayah seperti Xinjiang dan Tibet adalah untuk keselamatan nasional dan untuk mengatasi ekstremisme. – AFP