Kumpulan komuniti Cina Amerika sumbang PPE

WASHINGTON – Ketika Rose Xu dan Liang Zhao melancarkan inisiatif untuk menyokong hospital-hospital Amerika Syarikat (AS) tiga minggu yang lalu, mereka tidak menjangkakan pasukan 20 orang yang baharu dibina itu dapat membantu 12 buah hospital tempatan, dengan 112,000 topeng pembedahan, lebih daripada 3,000 topeng N95, dan sebagainya.

Pada Isnin lalu, kumpulan pertama membekalkan kira-kira 24,000 topeng pembedahan yang dihasilkan di Shanghai, dihantar ke Hospital Holy Cross dan Hospital Suburban di Maryland, menawarkan sokongan tepat pada masanya untuk doktor dan jururawat yang menghadapi kekurangan peralatan perlindungan peribadi (PPE) sebagai COVID-19 melanda seluruh negara.

Pada keesokannya pula, kumpulan itu menghantar topeng dan PPE lain kepada Kaiser Permanente dan hospital lain di Maryland. Mereka akan terus memberikan lebih banyak bekalan ke hospital-hospital di Montgomery County, Howard County, Frederick County, Baltimore City, dan Washington D.C.

“Terima kasih atas kemurahan hati yang hebat! Sokongan anda telah menyentuh hati dan amat dihargai serta diperlukan,” kakitangan hospital menghantar mesej itu kepada pasukan pada malam Isnin. Dalam e-mel penghargaan pada hari Selasa, dia berkata, “kami mahu anda tahu bahawa kami menggunakan sebahagian daripada sumbangan anda hari ini!”

Meningkatkan AS$20 ribu dalam setengah hari

Inisiatif dari akar umbi yang dikenali sebagai Chinese Supporting Hospitals, atau CASH, bermula pada pertengahan bulan Mac lalu, selepas pengasas bersama Xu melawat ke hospital tempatan, di mana dia mendapati bahawa doktor luar pesakit tidak memakai topeng kerana mereka tidak mempunyai apa-apa.

Seorang wanita menerima topeng yang disumbangkan oleh komuniti Cina Amerika untuk diberikan kepada penduduk tempatan di Alhambra, Los Angeles. – Xinhua
Gambar bertarikh 6 April 2020, menunjukkan beberapa orang ahli Chinese Americans Supporting Hospitals (CASH) memunggah bekalan perubatan di hospital di Maryland, Amerika Syarikat. – Xinhua
Gambar bertarikh 6 April 2020, menunjukkan seorang ahli CASH (kiri) mengagihkan sumbangan bekalan kesihatan di hospital Maryland. – Xinhua

“Ramai kawan yang terdiri daripada kalangan doktor juga meminta bantuan, dengan mengatakan bahawa hospital dan klinik mereka sangat memerlukan topeng dan PPE lain,” kata Xu kepada media.

“Kemudian saya fikir, kita tidak sepatutnya hanya mengatakannya tetapi perlu juga melakukannya,” tambahnya.

Xu dan Zhao, yang tinggal di Montgomery County, Maryland, tidak menjangkakan inisiatif yang dilancarkan oleh mereka akan menarik sokongan dari sejumlah besar orang.

“Kami memilih beberapa orang yang ingin membantu dan nampaknya boleh dipercayai sebagai ahli pasukan, dan ternyata kami mempunyai poin yang baik sebagai bakat,” usik Zhao.

Angela Men, yang bertanggungjawab menghubungi hospital-hospital, memberitahu media bahawa reaksi keseluruhan daripada profesional penjagaan kesihatan adalah ‘rasa terhutang budi dan kebimbangan,’ kerana terdapat kekurangan PPE di hospital-hospital tempatan. Melalui aplikasi WeChat, ahli pasukan CASH sentiasa menyampaikan kemas kini dan bertukar idea setiap hari.

“Selama tiga minggu yang lalu, ahli utama kami terpaksa bekerja, dan menghabiskan lebih banyak jam untuk kerja sebagai sukarelawan, kami hampir tetap bangun sehingga satu atau dua pagi setiap hari,” kata Xu.

Apabila China terkena wabak COVID-19 pada awal tahun ini, Xu menyertai Persatuan Alumni Universiti Zhejiang untuk mendermakan bekalan perubatan yang sangat diperlukan ke wilayah Hubei dan Zhejiang.

Zhao memberitahu media awalnya mereka merancang untuk membantu satu atau dua buah hospital dengan beberapa kumpulan topeng, dan tidak pernah membayangkan inisiatif akar umbi tersebut akan menerima sokongan yang begitu besar.

Pengumpulan dana yang dianjurkan oleh Zhao dan lain-lain di platform GoFundMe dapat memenuhi matlamat AS$20,000 dalam masa setengah hari selepas ia dilancarkan pada 18 Mac lalu. Sehingga Selasa lepas, mereka telah mengumpulkan lebih dari AS$105,000 disumbangkan oleh hampir 1,000 penderma, kebanyakannya berasal dari masyarakat Cina tempatan.

Beusaha keras pada tugasan yang kompleks

Bekerja tiap-tiap minggu, tidak mengira waktu siang dan malam mengajar pasukan satu perkara iaitu melakukan sumbangan bukan sesuatu yang mudah. Dari menambah wang untuk membeli produk kesihatan, menghubungi pihak hospital untuk mengangkut dan mengedarkan bekalan, setiap langkah melibatkan kerja dari yang kompleks hingga remeh.

“Bekalan perubatan kami pergi terus ke hospital, jadi kami mempunyai proses pemeriksaan yang sangat ketat, cuba memilih produk yang diluluskan oleh FDA dan harga yang berpatutan,” kata Xu, merujuk kepada Pentadbiran Makanan dan Perubatan A.S..

Perebutan global untuk topeng di tengah-tengah pandemik COVID-19 ini bukan sahaja menimbulkan masalah kekurangan stok, tetapi juga menaikkan harga, sehingga sukar bagi tim untuk mencari pembekal yang sesuai.

“Sesetengah pengilang dan pengedar tidak memenuhi piawaian, dan beberapa produk yang layak berharga terlalu tinggi. Sementara itu, FDA dan CDC (Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit) sentiasa mengubah panduan, menambah cabaran pasukan itu,” kata Xu, yang bekerja di bidang sains perubatan.

Setelah mengkaji beberapa pilihan, pasukan membuat keputusan akhir untuk membeli 112,500 topeng pembedahan dari sebuah kilang di Shanghai, yang dihantar ke Maryland. Mereka juga berjaya mendapatkan lebih daripada 3,000 topeng N95, sekitar 1,000 gaun perlindungan, dan lebih daripada 300 perisai wajah yang boleh digunakan semula, dan berniat untuk membeli lebih banyak lagi. Walaupun usaha keras, anggota pasukan CASH telah mengalami beberapa saat yang berharga, dengan soko-ngan yang besar dari seluruh Lautan Pasifik.

“Ramai kawan di China bertanya kepada kami, mereka sangat hangat. Rakan sekelas saya berkata ‘kami akan membantu anda menghantar bekalan jika anda perlukan.’ Kawan pulang ke rumah begitu bersemangat untuk membantu,” kata Xu.

Komuniti Cina bersatu

Pasukan CASH merupakan salah satu daripada kumpulan bantuan lain di kalangan masyarakat Cina di wilayah Greater Washington D.C., yang terdiri daripada D.C., Maryland dan Virginia. Di dalam kumpulan WeChat kira-kira 270 orang, banyak pasukan dan individu bertukar maklumat secara kerap setiap hari untuk membantu antara satu sama lain.

Kumpulan itu melakukan pengumuman bagi menyenaraikan orang yang perlu dihubungi bagi setiap pasukan, platform sumbangan, serta hospital yang dihubungi. Pada akhir nota menyatakan: “Kebanyakan ahli kumpulan adalah kawan lama yang menyumbang kepada Wuhan, kami bekerjasama, bermain babak kedua bersama!”

Xi Su, yang tinggal di Vienna, Virginia, adalah penganjur kumpulan bantuan lain, yang mempunyai lebih daripada 30 sukarelawan dan menyumbangkan topeng kepada doktor dan jururawat secara langsung, dalam apa yang disebut sebagai ‘sumbangan yang disasarkan.’ Kumpulan ini kebanyakannya membantu profesional penjagaan kesihatan di Virginia dan D.C., dan juga beberapa di Maryland dan New York terburuk.

“Kami cuba melindungi sebanyak yang mungkin,” kata Su kepada media.

Kumpulan itu telah membeli 12,000 topeng pembedahan dari Wilayah Shandong timur China dan lebih daripada 400 topeng N95 industri dari Wilayah Guangdong, yang kebanyakannya dihantar ke pekerja penjagaan kesihatan tempatan pada minggu lalu.

“Hanya cuba membantu para doktor dan jururawat selama seminggu, dan berharap permintaan bekalan di hospital akan berkurang,” kata Su. Beliau menganggarkan bahawa lebih dari 200 pekerja penjagaan kesihatan tempatan menerima sumbangan dari kelompoknya.

Su berkata banyak doktor Cina telah secara aktif mencari sumbangan topeng muka untuk rakan-rakan mereka. “Doktor Cina adalah tulang belakang mutlak komuniti penjagaan kesihatan dalam wabak ini, mereka melindungi rakan sekerja mereka,” katanya.

Pada hari Isnin lalu, Su menerima 80 topeng N95 daripada seorang sukarelawan di Beijing, dan dia segera menghantar beberapa kepada mereka yang meminta pertolongan. Beliau berkata beliau mendapat sokongan besar dari keluarga dan rakan-rakan Cina dan Amerika.

“Rakan sekelas sekolah tinggi di Shanghai, rakan sekelas kolej di Shenzhen, rakan kongsi perniagaan di Nanjing, Ningbo, Chengdu dan Shenzhen, saudara perempuan, abang ipar, dan anak saudara di Hefei semuanya membantu saya membeli topeng,” katanya.

Walaupun sebahagian besarnya bangsa Cina, kumpulan bantuan juga termasuk beberapa orang India, Ukraine, Iran dan Turki. “Kami sedang dalam peperangan, bukan hanya de-ngan kaum Cina, tetapi dengan kumpulan etnik lain,” kata Su. – Xinhua