Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Kumpulan penjenayah bersenjata serang pekerja penjagaan kesihatan di Papua

  JAKARTA, 3 NOV – Kelompok Kriminal Bersenjata (KKB) menyerang pusat kesihatan masyarakat Amuma (Puskesmas) di Kabupaten Yahukimo, Papua, pada Selasa lalu, menyebabkan lima pekerja kesihatan cedera, kata seorang pegawai keselamatan pada kelmarin.

  “Serangan itu berlaku pada hari Selasa kira-kira jam 10 pagi waktu tempatan ketika petugas kesihatan bekerja di Puskesmas,” kata jurucakap Operasi Damai Cartenz Adj. Sr. Comr. Bayu Suseno pada kelmarin dalam satu kenyataan bertulis.

  “Penjenayah adalah sekumpulan kira-kira 20 anggota KKB bersenjatakan parang, busur dan anak panah serta senjata api.”

  Petugas kesihatan mengalami pelbagai kecederaan.

  Angganita Mandowen, 41, mengalami lebam di kedua-dua mata; Sandy Ransar, 23, mengalami lebam di pipi kiri; Ferdinandus Suweni, 33, mengalami lebam di muka dan dada; Danur Widura, 39, mengalami lebam teruk di muka, belakang dan dada; manakala Adrianus Edwardus Harapan, 32, mengalami luka di tangan kiri dan bibir bawah, serta lebam di bahagian belakang dan muka.

  Penyerang juga merampas peranti komunikasi seperti telefon bimbit, serta dokumen pengenalan diri mangsa, dan secara paksa melucutkan pakaian dalam pekerja kesihatan lelaki.

  Lima pekerja penjagaan kesihatan itu telah dibawa melalui udara ke Jayapura.

  Anggota Operasi Damai Cartenz kini sedang menyiasat serangan itu. – ANN/The Jakarta Post

  Penduduk daerah Amuma di Kabupaten Yahukimo, Papua Highlands, memunggah bantuan kemanusiaan dari kapal terbang kargo di landasan terbang pada 26 Oktober 2023. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...