Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Kunjungan Jokowi perkukuh hubungan

  KUALA LUMPUR, 7 JUN – Kunjungan Presiden Indonesia, Joko Widodo ke Malaysia selama dua hari mulai hari ini, mampu memperkukuhkan hubungan kedua-dua negara serta menyelesaikan isu-isu yang tertangguh.

  Menteri Luar Malaysia, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata beberapa siri perbincangan melibatkan memorandum persefahaman antara Malaysia dan Indonesia, akan turut ditandatangani dalam lawatan kerja itu.

  “Ini termasuk juga dari segi perbincangan kawasan-kawasan sempadan kita melibatkan sempadan darat dan laut. Demikian juga dalam hubungan kita tentang persefahaman perdagangan dan bagaimana kita memantapkan lagi dari segi proses interaksi kedua-dua negara.

  “Ia juga melibatkan soal-soal termasuk juga tenaga kerja dan sebagainya. Ini dilakukan daripada pelbagai kementerian yang turut mewujudkan persefahaman kedua-dua negara,” katanya ketika ditemui di Parlimen, hari ini.

  Beliau berkata pihaknya akan menyambut Joko Widodo atau lebih kenali sebagai Jokowi yang tiba di Kuala Lumpur pada 3 petang, hari ini.

  Menurut Zambry, meskipun ini bukan kali pertama Jokowi melawat Malaysia, kunjungan beliau mampu mengeratkan hubungan kedua-dua negara yang bersahabat baik yang dilihat sangat penting bagi ASEAN dan hubungan serantau.

  Sementara itu, mengenai isu kehilangan wanita warga tempatan di Thailand, beliau berkata Kementerian Luar Negeri telah menghubungi Kementerian Luar Thailand mengenai perkara itu.

  “Pihak Kementerian Luar Thailand juga telah mengambil tindakan dengan berhubung dengan pihak keselamatan di sana bagi membantu mengesan dan mengenal pasti wanita berkenaan,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...