Kurang penjual daging di UK cetus kebimbangan menjelang Krismas

LONDON, 1 OKT – Sekatan visa ungkin dilonggarkan untuk ratusan penjual daging asing, media Britain melaporkan hari ini, setelah amaran daripada industri bahawa kekurangan boleh menjejaskan bekalan makanan pada musim Krismas.

The Times memetik Persatuan Pemprosesan Daging British mengatakan bahawa sektor itu kekurangan 15,000 pekerja dan sehingga 1,000 penyembelih daging kini dibenarkan masuk ke negara itu.

Britain memperketatkan peraturan imigresennya setelah negara itu meninggalkan sepenuhnya dari Kesatuan Eropah Januari lalu, yang mengakhiri pergerakan bebas penduduk dan pekerja di seluruh blok EU.

Kerajaan hujung minggu lalu juga mengumumkan pengecualian visa sementara untuk 5,000 pemandu lori warga asing untuk berusaha memperbaiki masalah rantaian bekalan yang semakin teruk kerana kekurangan pemandu trak.

Ramai pemandu lori dan tangki minyak asing meninggalkan Britain selepas Brexit dan semasa wabak koronavirus, sekali gus menjejaskan penghantaran bekalan ke pasar raya dan juga bekalan bahan bakar, mendorong kepada pembelian panik. – AFP