Kurangkan bantuan k’jaan

KOTA KINABALU, 14 Dis – Penubuhan Lembaga Pengurusan Wakaf Negeri Sabah berkuat kuasa 1 Jan ini, mampu mengurangkan kebergantungan kepada bantuan kerajaan untuk membina rumah ibadat di negeri ini.

Menteri Undang-Undang dan Hal Ehwal Anak Negeri Datuk Aidi Moktar berkata penubuhan agensi itu akan memastikan tanah-tanah wakaf di negeri ini lebih terurus dan masyarakat Islam lebih memahami sistem muamalah.

“Kita yakin dengan adanya sistem pengurusan ini, sebarang pembinaan masjid mahupun surau tidak lagi mengharapkan bantuan kerajaan dan semuanya dibina melalui sistem wakaf yang disumbangkan oleh masyarakat Islam itu sendiri,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan sumbangan kewangan Rumah Anak Yatim dan Pusat Tahfiz Al-Quran di Wisma Muis, di sini hari ini.

Aidi berkata anggota lembaga pengarah yang akan dilantik terdiri daripada golongan profesional yang mampu menerajui lembaga pengurusan berkenaan.

Beliau berkata sebelum ini tanah-tanah wakaf di negeri ini selama hampir 50 tahun tidak mempunyai sistem pengurusan yang teratur.

Datuk Aidil Mokhtar (depan, empat kiri) bersama Pembantu Menteri Undang-undang Datuk Uda Sulai (depan, lima kiri) pada majlis penyerahan sumbangan RM95,000 daripada Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah kepada rumah anak yatim dan Pusat Tahfiz Al-Quran Sabah dalam satu majlis di Wisma Muis, Kota Kinabalu, kelmarin. – Bernama

“Kita sepatutnya mengembangkan sistem muamalah wakaf ini dengan mempelbagaikan kaedah seperti saham wakaf malah pihak yang mahu membina sekolah agama boleh memohon permit daripada lembaga pengurusan wakaf ini,” katanya.

Terdahulu, Aidi menyampaikan sumbangan berjumlah RM95,0000 daripada Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah (PBNS) kepada 19 Rumah Anak Yatim termasuk sembilan Pusat Tahfiz Al-Quran sekitar Kota Kinabalu.

Sementara itu, Pengurus Besar PBNS Ratnawati Osman berkata sumbangan dan bantuan itu merupakan hasil kutipan fidyah, sedekah amal jariah dan wang tidak patuh syariah yang diterima daripada umat Islam.

Beliau berkata sumbangan itu merupakan usaha berterusan PBNS dalam menyalurkan sumbangan kepada golongan yang memerlukan.

“Bagi pihak PBNS amat berharap semoga dengan adanya sumbangan kecil ini dapat membantu meringankan kos perbelanjaan operasi harian para penerima,” katanya. – Bernama