Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Kuss ungguli Vuelta a Espana

  ALTO DE L’ANGLIRU, 14 SEPT – Sepp Kuss bangkit untuk mengekalkan pendahuluan Vuelta a Espana sebanyak lapan saat kelmarin ketika rakan sepasukannya, Primoz Roglic memenangi peringkat perlumbaan dengan seorang lagi pelumba Jumbo, Jonas Vingegaard menduduki tempat kedua.

  Juara Tour de France, Vingegaard kekal di tempat kedua keseluruhan tetapi merapatkan jurang dengan Kuss daripada 29 saat kepada lapan saat pada hari yang didominasi sepenuhnya oleh pasukan Belanda.

  Kuss kini berada dalam kedudukan yang tidak dijangka untuk memenangi Vuelta.

  “Saya datang ke sini tanpa sebarang jangkaan dan hanya mahu membantu mereka seperti biasa. Kemudian saya menyarung jersi yang indah ini dan saya menemui tahap keyakinan diri dan semangat perlumbaan yang baharu,” kata pelumba yang mendahului seluruh perlumbaan di peringkat kelapan.

  Pendakian terakhir di gunung Angrilu adalah 12 kilometer (km) pada kira-kira 10 peratus dengan penglihatan terhad oleh kabus dan awan di mana saingan Jumbo secara beransur-ansur kehilangan momentum.

  Juara bertahan, Remco Evenepoel berusaha sedaya upaya dan menyertai pelepasan awal dan melancarkan serangan tetapi gagal sebelum pusingan terakhir.

  Roglic berada di tempat ketiga secara keseluruhan dengan jurang 1 minit 8 saat dengan pelumba Pasukan UAE Emirates, Juan Ayuso di tempat keempat tetapi empat minit di belakang masa Kuss, manakala Mikel Landa naik ke tempat kelima daripada tangga ketujuh.

  Roglic memenangi Giro pada Mei dan selepas Vingegaard menguasai Tour de France pada Julai, pasukan Jumbo kini kelihatan tidak dapat dihalang dalam usaha mereka untuk menjadi pasukan pertama memenangi ketiga-tiga Grand Tour dengan pelumba berbeza dalam satu musim. – AFP

  Aksi Sepp Kuss melintasi garisan penamat di tempat ketiga semasa peringkat ke-17 jelajah berbasikal La Vuelta 2023 di Sepanyol pada 13 September. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...