Kuwait, Saudi henti pengeluaran minyak dari zon neutral

BANDAR RAYA KUWAIT, 21 MEI – Kuwait dan Arab Saudi akan menangguhkan pengeluaran minyak dari zon neutral yang mereka kongsi pada Jun sebagai sebahagian daripada pemotongan yang dipersetujui untuk meningkatkan harga minyak, kata pegawai Kuwait.

Kartel minyak OPEC di mana mereka adalah ahli-ahlinya telah memeterai perjanjian bersama pengeluaran minyak bukan OPEC diketuai Rusia pada April untuk mengurangkan pengeluaran sekitar 9.7 juta tong sehari selepas harga minyak mentah menjunam kepada dua dekad rendah.

Minggu lalu, Arab Saudi – pengeksport minyak terbesar di dunia – menjamin untuk mengurangkan tambahan satu juta tong sehari daripada kuota yang dipersetujuinya pada Jun dalam usaha untuk mengurangkan lebihan bekalan.

Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Kuwait mengikuti langkah itu bersama jaminan tambahan pengurangan masing-masing sekitar 100,000 dan 60,000 tong sehari.

Dalam zon neutral, Kuwait dan Arab Saudi memutuskan untuk menutup medan minyak luar pesisir Khafji selama sebulan bermula 1 Jun, kata pemangku ketua Minyak Teluk Kuwait, Abdullah al-Sumaiti kepada agensi berita rasmi KUNA lewat kelmarin.

Pengeluaran di Khafji sebahagiannya telah disambung semula pada Mac berikutan terhenti lima tahun akibat pertikaian antara kedua-dua buah negara.

Ketika ini tidak ada pengeluaran di medan minyak daratan Wafra.

Zon neutral, yang dikongsi sama rata antara Kuwait dan Arab Saudi, menghasilkan 500,000 setong sehari sebelum pengeluarannya dihentikan pada lewat 2015.

Kedua-dua buah negara menyelesaikan pertikaian mereka dengan menandatangani persetujuan sempadan baharu pada Disember tahun lepas. – AFP