Labster bantu pembelajaran makmal sains secara maya

MIRI – Awal tahun ini, Fakulti Kejuruteraan dan Sains di Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) memperkenalkan penggunaan Labster, simulator makmal maya, untuk pengajaran pelajar Asasi dalam Kejuruteraan dan Sains.

Matlamatnya adalah untuk memastikan pelajar mendapatkan yang terbaik daripada kursus satu tahun mereka yang menuju kepada ijazah sarjana muda mereka dalam persekitaran pembelajaran dalam talian semasa.

Sejak ia diperkenalkan, para pelajar telah menggunakan Labster dengan penuh semangat, mendapati ia merupakan alat pembelajaran yang sangat inovatif dan berguna. Labster ialah penyedia makmal sains maya terkemuka di dunia, menyediakan akses kepada lebih 2,000 institusi dan lebih tiga juta pelajar di seluruh dunia.

Dengan menu lebih 150 makmal maya yang memperkenalkan pelajar kepada mata pelajaran yang terdiri daripada biologi dan kimia kepada mikrobiologi, fisiologi dan banyak lagi, sistem ini telah membuktikan alat pembelajaran yang ideal untuk pelajar asas.

Sistem ini menggunakan pendekatan gamifikasi dan bercerita untuk melibatkan pelajar dalam bahan kursus, dan pensyarah boleh menjejaki aktiviti pelajar, membenarkan campur tangan dan sokongan jika perlu.

Pelajar boleh belajar daripada percubaan dan kesilapan dalam makmal maya seperti yang mereka lakukan dalam makmal fizikal, dan apabila Labster memberikan pelajar akses kepada pelbagai peralatan makmal, mereka juga dapat merasa peralatan yang terdapat dalam makmal fizikal.

Brandon Chai Chan An berkata menjalankan eksperimen makmal secara maya menggunakan Labster merupakan pengalaman pembelajaran yang sangat menyeronokkan.

“Walaupun kami tidak dapat menggunakan peralatan makmal sebenar untuk eksperimen kami, simulasi makmal dalam talian adalah sangat realistik. Kami sangat seronok melakukan eksperimen dan mempelajari banyak teknik penyelesaian masalah yang saya pasti kami akan terus gunakan dalam makmal fizikal di kampus nanti,” kata Chai.

Labster telah terbukti sebagai alat pembelajaran dan pengajaran yang sangat berkesan dan serba boleh. – Gambar serahan Curtin Malaysia

Rakan sekelas Chai, Jeff Ho Chia Wee juga mendapati Labster berkesan dan sangat menyeronokkan kerana gamifikasi inovatifnya yang direka untuk mencipta pengalaman masa nyata yang realistik dan mendorong serta melibatkan pengguna.

“Saya mendapati ia cara yang sangat menyeronokkan untuk belajar fizik. Saya sering mengulangi percubaan hanya untuk cuba mencapai skor yang lebih baik dan akhirnya belajar lebih banyak dalam proses itu. Sistem pemarkahan adalah pendorong yang hebat, menggalakkan pelajar menjadi lebih proaktif dan melibatkan diri,” katanya.

Ashley Dominic berkata dia sangat tidak sabar untuk memulakan kursus asasnya dan menjalankan eksperimen di makmal di kampus tetapi COVID-19 menghalangnya.

“Mujur ada Labster. Saya masih boleh menjalankan eksperimen secara maya. Semasa saya mengambil unit Biologi Manusia, saya dapat menjalankan simulasi yang berkaitan dengan mikroskop, struktur sel, gambaran keseluruhan tisu otot dan hematologi. Labster serba boleh. Saya sangat berharap kami dapat terus menggunakan Labster walaupun kami mula belajar secara bersemuka,” kata Ashley.

Sementara itu, Dekan Fakulti Kejuruteraan dan Sains, Profesor Tuong-Thuy Vu, berkata kualiti dan inovasi adalah kunci kepada reka bentuk dan penyampaian kursus di Curtin Malaysia.

Untuk kekal relevan dalam sektor pendidikan tinggi yang berkembang pesat hari ini, universiti sentiasa berusaha untuk memperkenalkan cara pembelajaran dan pengajaran yang baharu serta inovatif, terutamanya pembelajaran dalam talian semasa.