Labuan longgar SOP pelawat mulai 24 Sept

LABUAN, 22 SEPT – Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan prosedur operasi standard (SOP) baharu yang lebih longgar bagi memasuki Labuan mulai 24 Sept ini.

Pengarah MKN Labuan Mohd Hafiez Mohd Daud berkata menerusi SOP baharu itu, pengunjung ke pulau ini tidak lagi wajib menjalani kuarantin dan hanya perlu menunjukkan keputusan RT-PCR atau RTK-Antigen yang negatif, lengkap vaksinasi COVID-19 dan tidak bergejala ketika tiba di Labuan.

Beliau berkata kelonggaran tersebut adalah selari dengan peralihan Wilayah Persekutuan itu ke Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada 26 Ogos lepas.

“Kita sedang menumpukan pada usaha menyeimbangkan ekonomi pulau bebas cukai ini dengan kesejahteraan dan kesihatan penduduk, oleh itu, kami, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Labuan tekad untuk melindungi Labuan daripada kembali berdepan waktu yang sukar, tanpa menjejaskan kestabilan ekonominya,” katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata pelawat mestilah menjalani ujian RT-PCR tiga hari sebelum berkunjung ke pulau itu atau melakukan ujian air liur RTK-Antigen (yang diperakui pengamal perubatan berdaftar atau petugas kesihatan Kementerian Kesihatan), 48 jam sebelum tiba di pintu masuk Lapangan Terbang Labuan atau terminal feri.

Sementara itu, bagi mereka yang belum melengkapkan vaksin wajib menjalani tempoh kuarantin selama 10 hari dan melakukan ujian RTK-Antigen pada hari kelapan, kata Mohd Hafiez

“Pelawat yang bergejala ketika tiba di pintu masuk di sini atau keputusan ujian COVID-19 mereka didapati tidak sah, dikehendaki menjalani kuarantin selama lima hari dan melakukan ujian RTK-Antigen pada hari keempat, manakala 10 hari kuarantin bagi individu yang belum lengkap vaksinasi diikuti saringan RTK-Antigen pada hari kelapan,” katanya.

Menurut Mohd Hafiez syarat-syarat kemasukan bagi pengunjung dari luar negara pula adalah berbeza, iaitu tempoh kuarantin 14 hingga 21 hari berdasarkan penilaian risiko COVID-19 di pintu masuk dan mereka yang telah menerima vaksin penuh boleh menjalani kuarantin di rumah. – Bernama

Pemandangan pusat pekan Labuan dari pelabuhan Labuan. – Bernama