Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

‘Ladang gantung’ lindungi pertanian daripada musim kemarau

-

DJEBBA, TUNISIA – Terletak jauh di perbukitan barat laut Tunisia, para petani menjaga beribu-ribu pokok Tin dengan sistem teres unik yang mereka harap dapat melindungi daripada kemarau yang lebih teruk.

Tetapi ‘ladang gantung’ di Djebba El Olia telah diuji tahun ini ketika negara Afrika Utara itu mengalami kepanasan pada Julai yang paling panas sejak 1950an. Lebih memburukkan lagi kemarau panjang itu menyebabkan takungan Tunisia hanya tinggal satu pertiga daripada kapasitinya.

Taman-taman itu dibekalkan dengan air dari dua mata air yang tinggi di pergunungan. Air disalurkan ke dalam kebun oleh rangkaian saluran yang dibuka dan ditutup pada masa yang ditetapkan, mengikut saiz kebun.

Apa yang penting ialah pelbagai jenis tanaman memberikan daya tahan dan kawalan perosak, tidak seperti monokultur yang mendominasi pertanian moden dan memerlukan input besar racun perosak untuk terus hidup.

“Kami menanam buah Tin tetapi juga pokok lain seperti kuins, buah zaitun dan delima, dan di bawahnya kami menanam pelbagai jenis sayur-sayuran dan kekacang,” kata aktivis Farida Djebbi ketika serangga mengelilingi antara tumbuhan thyme, pudina dan rosemary.

Petani menyusun buah Tin untuk dieksport ke bandar Djebba, Tunisia, barat daya ibu kota Tunis. – AFP
Seorang pelajar Tunisia turut sama memetik buah Tin. – AFP
Beberapa orang wanita bekerja di sebuah koperasi untuk pengeluaran minyak pati daripada tumbuhan liar, di bandar Tunisia Djebba. – AFP
Gambar menunjukkan sistem pengairan di tengah-tengah pokok Tin di bandar Djebba. – AFP

Djebbi menunjukkan beberapa saluran, yang mengairi 300 hektar kawasan kebun yang landai.

Pada 2020, Pertubuhan Makanan dan Pertanian mengiktiraf sistem itu sebagai contoh ‘perhutanan tani yang inovatif dan berdaya tahan’, menambahkannya kepada senarai elit hanya 67 ‘Sistem Warisan Pertanian Penting Global’.

“Sistem itu telah dapat disesuaikan dan dimanfaatkan dengan topografi yang tidak mesra,” kata agensi PBB itu.

“Melalui penggunaan formasi geologi semula jadi dan penggunaan batu, masyarakat tempatan telah dapat mengubah landskap menjadi tanah yang subur dan produktif.”

FAO memuji kepelbagaian varieti tanaman tempatan yang ditanam oleh petani di kawasan itu, serta penggunaan tumbuhan liar untuk mengelak perosak yang berpotensi dan ternakan untuk membajak dan menyuburkan tanah.

Membesar dengan buah Tin

Walaupun tiada siapa yang tahu dengan tepat berapa umur sistem itu, penempatan manusia di kawasan itu mendahului tamadun Carthaginian yang diasaskan pada abad kesembilan SM.

Tetapi walaupun ia mungkin bertahan selama beberapa generasi, sistem itu berada di bawah ancaman apabila perubahan iklim bermula. Aktivis Tawfiq El Rajehi, 60, berkata aliran air dari mata air yang mengairi kawasan itu telah menurun dengan ketara, terutamanya sejak dua tahun lalu.

Tidak seperti tahun-tahun sebelumnya, puncak sekitarnya tidak lagi dilitupi salji setiap musim sejuk, dan kebanyakan daun-daun pokok di bahagian bawah Djebba menguning.

Rajehi, seorang guru di sekolah tempatan, berkata perubahan iklim dan hujan yang rendah ditambah lagi dengan faktor lain: petani menggemari tanaman kontan.

“Sesetengah petani telah berpindah untuk menanam lebih banyak buah Tin berbanding tanaman yang kurang intensif air kerana buah Tin menjadi lebih menguntungkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini,” katanya.

“Kita perlu mengekalkan keseimbangan yang baik dan kepelbagaian tumbuhan.”

Namun begitu, penduduk bangga dengan warisan mereka. Petani Lotfi El Zarmani, 52, berkata terdapat juga permintaan yang semakin meningkat untuk buah Tin Djebba, penjenamaan asal yang dilindungi oleh kementerian pertanian pada 2012, buah Tunisia yang satu-satunya masih menikmati pensijilan itu.

“Buah itu mendapat reputasi, selain mengeksportnya menjadi lebih mudah, ditambah pula dengan harga yang lebih tinggi,” kata Zarmani, sambil menambah bahawa kebanyakan eksport pergi ke Teluk atau negara jiran Libya.

Anak perempuan Rajehi, seorang pelajar universiti Chaima memakai sarung tangan pelindung ketika dia menuai buah dari lot kecil keluarganya.

“Buah Tin lebih daripada buah bagi kami. Kami dilahirkan di sini antara pokok Tin dan kami membesar bersama mereka, kami belajar dari kecil bagaimana untuk menjaga tanaman itu,” kata pemuda berusia 20 tahun itu.

Djebbi sedang berusaha untuk memujuk petani untuk mengekalkan cara tradisional memproses produk yang dituai di kawasan itu. Dia bekerja dengan 10 wanita lain di sebuah koperasi yang menyaring intipati daripada bunga liar, mengeringkan buah Tin, dan menghasilkan jem Tin dan mulberi.

“Cara membuat produk yang kami pelajari daripada ibu dan nenek kami menjadi popular kerana ia berkualiti tinggi,” katanya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -