Ladang organik Cuba bantu tingkatkan bekalan makanan

HAVANA – Ladang organik berskala kecil berkembang di Cuba, didorong oleh kesan COVID-19 yang berpotensi merosakkan bekalan makanan.

Ladang Organik Vista Hermosa Misael Ponce adalah perusahaan tenusu, daging dan ayam agroekologi yang terletak di tepi sungai sempit yang mengalir melalui savana di pinggir ibu kota negara itu, Havana.

Petani berusia 44 tahun, yang mewarisi tanah daripada ayahnya, mengambil bahagian dalam revolusi pertanian organik yang pada mulanya didorong oleh sekatan perdagangan Amerika Syarikat, yang menyukarkan untuk mengimport barang yang diperlukan, seperti mesin dan baja kimia serta racun perosak.

Ponce, yang senang mengambil segenggam tanah basah, membawanya ke wajahnya dan menghidunya dalam-dalam, mengatakan tidak ada yang terbuang di ladang, semuanya diubah sesuai dengan amalan pertanian organik.

Daripada ayam sehingga kambing, lembu, haiwan ternakan di ladang seluas 67 hektar mempunyai banyak ruang untuk berkeliaran dan memagut rumput atas tanah yang kaya dengan nutrien secara semula jadi. Hampir 20 tanaman yang berbeza, termasuk salad, timun dan lobak, juga dituai di sini tanpa menggunakan baja dan racun perosak.

Pekerja memetik sayur-sayuran di Ladang Organik Vista Hermosa Misael Ponce di pinggir Havana, Cuba. – Xinhua

“Menjelang akhir tahun ini, ladang ini akan membekalkan sejumlah 40 tan daging kepada orang Cuba, dan kita masih dapat melakukan lebih banyak lagi,” kata Ponce.

Ponce, yang mengupah hampir 30 orang pekerja yang digambarkannya sebagai “keluarga besar pertaniannya,” mengatakan “kami komited untuk terus bekerja keras untuk memastikan makanan terhidang di atas meja makan rakyat Cuba.”

Waktu bekerja bermula sebelum matahari terbit, ketika 80 ekor lembu tenusu dan 70 ekor kambing berbaris untuk diambil susu.

Vista Hermosa telah bergabung dengan gerakan Slow Food global, yang mendorong orang untuk menjauhi restoran makanan segera yang menggemari hidangan yang dibuat dengan bahan buatan tempatan, dan memelihara budaya dan warisan melalui tabiat makan yang sihat.

Iris Fonseca, yang bekerja sebagai jurutera pertanian di ladang, mengatakan bahawa sebagai pengganti baja kimia, penggiliran tanaman digunakan untuk mengawal perosak dengan berkesan, selain memerangi hakisan tanah dan mempertahankan nutrien tanah. – Xinhua