Wednesday, September 28, 2022
32.3 C
Brunei

Ladang strawberi ganti pertanian popi di Afghanistan

-

KANDAHAR, AFGHANISTAN – Wilayah Kandahar, Helmand dan Zabul di Afghanistan sentiasa dekat dengan pusat perdagangan candu dunia, dan kemudiannya heroin.

Penanaman popi telah diharamkan, tetapi bukan buat kali pertama. Hampir setiap kerajaan dalam sejarah perang Afghanistan telah cuba melakukan perkara yang sama.

Masalah berterusan yang dihadapi oleh para pemimpin negara adalah sangat sedikit cara alternatif untuk mencari nafkah di pergunungan yang belum dibangunkan, dan keuntungan perdagangan adalah lebih banyak daripada yang boleh didapati dalam usaha lain yang sah.

“Strawberi boleh menjadi alternatif yang sesuai untuk popi jika pihak berkuasa pertanian menyokong petani,” kata pegawai pertanian Mohammad Allah Nuri.

Permintaan untuk strawberi adalah tinggi dan agak berterusan, mendorong petani di daerah Dand, Arghandab dan Zhari untuk menukar ladang.

Petani menuai strawberi di ladang di daerah Zhari di wilayah Kandahar selatan, Afghanistan. – Xinhua
Salah seorang petani menunjukkan strawberi yang segar dipetik. – Xinhua

“Kami telah menanam lebih daripada 50 ekar (strawberi) sejak tiga tahun lalu dan prosesnya semakin meningkat,” kata Nuri.

“Petani boleh menuai 150kg strawberi dari satu ekar.

Di bazar tempatan, strawberi dijual pada harga kira-kira 200 Afghanis (AS$2.5) sekilogram.”

Kandahar, yang sudah terkenal dengan penanaman delima, aprikot, pic dan anggur, menanam dan mengeksport strawberi akan melonjakkan lagi popularitinya di wilayah selatan.

“Saya menanam strawberi di atas tanah seluas lima ekar di Zhari,” kata petani Aziz Ahmad Ahmadi kepada Xinhua baru-baru ini.

“Saya memperoleh sehingga 500,000 Afghanis (kira-kira AS$5,688) daripada tanah saya setiap tahun.”

Larangan popi akan memaksa petani untuk mencari alternatif, dan direktorat wilayah untuk pertanian akan memberikan sokongan, kata Nuri, sambil menambah beberapa petani di Kandahar juga telah beralih kepada pembiakan lebah dan pengeluaran madu. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -