Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Ladang terapung ‘cekik’ Tasik Inle

  TASIK INLE, MYANMAR – Dari bot yang bergoyang-goyang, Nyunt Win mengusahakan tanaman tomato terapung di air sejuk Tasik Inle yang terkenal di Myanmar, terletak di Shan Hills dan pernah menjadi tempat pelancongan paling popular di negara itu.

  Ladang-ladang terapung berkenaan telah menjadi pemandangan biasa dengan rumah-rumah di atas tiang yang terkenal dan nelayan mendayung kaki, tetapi penduduk tempatan memberi amaran bahawa ladang berkenaan perlahan-lahan ‘mencekik’ tasik.

  Ladang-ladang yang semakin luas itu memakan kawasan permukaan, mengalirkan kimia ke perairan, dan menyumbat tapak-tapak indah dengan bahan tumbuhan yang dibuang, kata penentang-penentang.

  Nyunt Win pernah bertani di tanah kering berhampiran Inle, tetapi dia memberitahu AFP bahawa ‘produktiviti tidak bagus’.

  Beberapa tahun lalu dia membeli bahagian dalam ladang terapung dan kini memperoleh 30,000 kyat (AS$14) setiap kotak tomato.

  Gambar yang diambil pada 17 Oktober lalu menunjukkan wanita bekerja di ladang terapung di Tasik Inle di selatan Negeri Shan. – AFP
  Seorang lelaki mendayung bot melepasi ladang terapungnya di Tasik Inle di selatan Negeri Shan. – AFP
  Nelayan menangkap ikan dengan pukat mereka di Tasik Inle di selatan Negeri Shan. – AFP
  Seorang lelaki mengumpul tumbuh-tumbuhan akuatik untuk digunakan di ladang terapungnya di Tasik Inle di selatan Negeri Shan. – AFP

  “Kami tidak makmur tetapi kami boleh bergantung pada ini untuk hidup,” katanya.

  Tetapi akuakultur memberi impak terhadap tasik. Ladang-ladang mesti berlabuh di satu tempat dan hasil dilindungi daripada matahari – terutamanya dengan keladi bunting invasif.

  Rumpai tumbuh secara berleluasa di permukaan Inle, mengurangkan tahap oksigen dengan menghalang cahaya untuk tumbuhan-tumbuhan lain, jadi ia menjadi blok binaan percuma dan banyak untuk tanaman.

  Di tasik, Si Thu Win mengangkut timbunan keladi bunting dan tumbuhan akuatik lain dari air untuk menopang dan melindungi tumbuhannya.

  “Tumbuhan (tomato) tidak bertahan lama jika cerah,” katanya.

  “Untuk melindungi akar, kita perlu menutupnya.”

  PANTAI TERSUMBAT

  Antara 1992 dan 2009, bahagian Inle yang diliputi oleh ladang terapung meningkat sebanyak 500 peratus, menurut laporan daripada kerajaan Myanmar.

  Dan kawasan di bawah penanaman terus berkembang sejak itu, kata penduduk.

  “Pengeluaran besar-besaran” kini bermakna harga yang diperoleh petani untuk hasil mereka adalah lebih rendah, rungut Si Thu Win.

  Ladang tidak kekal selama-lamanya dan apabila ia mula reput, petani memotongnya dan membina yang baharu, meninggalkan timbunan dedaunan yang reput menyumbat pantai tasik.

  Ladang terapung ‘merosakkan’ tasik itu, seorang pegawai dari Kementerian Pertanian, Ternakan dan Pengairan memberitahu AFP, meminta namanya dirahsiakan.

  Pihak berkuasa tempatan telah cuba mengawal sampah yang hanyut ke kawasan yang ditetapkan, tetapi mereka tidak mempunyai sumber untuk mengurusnya, katanya.

  “Sebab itu tasik semakin sempit,” kata pegawai itu.

  Petani seperti Nyunt Win menafikan mereka mencekik tasik. Mereka berkata masalah yang lebih besar ialah pertanian tebang-bakar selama berdekad-dekad di lereng bukit di sekelilingnya telah menyebabkan tanah terhakis ke dalam sungai yang menjadi sumber rezeki kepada Inle, hingga perlahan-lahan menutupinya.

  “Ketika saya masih muda, air akan menutupi bahagian atas tiang buluh sepanjang 12 kaki,” katanya.

  Kini, semasa musim panas dia boleh “mengambil segenggam tanah” dari botnya, katanya.

  Ledakan ladang telah melaga-lagakan penanam tomato dengan nelayan yang menyusuri tasik itu, dengan Nay Tun Oo, 24 tahun mendakwa bahawa kimia daripada tanaman mencemarkan air.

  “Ketika saya masih muda dan bersekolah, air di tasik itu tidak begitu teruk,” katanya kepada AFP sambil menambah bahawa banyak spesies ikan yang elok dimakan tidak lagi ditemui.

  Laporan PBB 2017 mendapati ‘penggunaan berlebihan baja kimia dan racun perosak’ di ladang-ladang terapung, mencemarkan tasik dan merosakkan ekosistem sekitarnya.

  Undang-undang pemuliharaan baharu untuk Inle telah dicadangkan oleh parlimen serantau pada 2019 tetapi tidak berkembang melebihi peringkat draf.

  PERNIAGAAN

  Perniagaan di sekitar tasik juga bimbang bahawa permukaannya yang mengecut dan kemerosotan alam sekitar akan menghalau pelancong.

  “Kawasan Tasik Inle kami sangat besar ketika kami masih muda,” kata Kyaw Kyaw, 38, yang memiliki kedai barang kemas di tasik itu dan menggaji 20 tukang emas dan perak.

  “Memandangkan terlalu banyak ladang terapung, air yang kami gunakan untuk minum dan mencuci tidak lagi bersih.”

  Inle pernah menjadi destinasi pelancongan utama, menarik kira-kira 200,000 warga asing dan sejuta penduduk tempatan setahun sebelum pandemik COVID-19 menjejaskan perjalanan.

  Tetapi tiada pemulihan akibat rampasan kuasa tentera pada 2021 dan pertempuran antara junta dan penentangnya di seluruh pelosok negara.

  Tasik Inle terletak di bahagian selatan negeri Shan, jauh di utara yang menyaksikan pertempuran sengit sejak dua minggu lalu antara pasukan junta dan kumpulan bersenjata etnik.

  “Sudah tiga tahun berlalu… dan tiada warga asing yang berkunjung ke sini,” kata Kyaw Kyaw.

  Beberapa tukang besinya kini belajar bahasa lain supaya mereka boleh pergi ke luar negara untuk bekerja, katanya, manakala yang lain kini bekerja sebagai tukang kayu.

  Si Thu Win berkata dia tidak mahu meninggalkan tasik itu.

  “Kami gembira tinggal di Inle,” katanya.

  “Kami juga bimbang tasik itu hilang.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...