Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

Lagi insiden tembakan di California, 7 maut

HALF MOON BAY, AMERIKA SYARIKAT, 24 JAN – Seorang pekerja ladang dari Asia ditahan kelmarin selepas tujuh daripada rakan sekerjanya dibunuh di hadapan kanak-kanak di California, beberapa hari selepas seorang penembak membunuh 11 orang pada sambutan Tahun Baharu Cina di Los Angeles.

Pertumpahan darah terbaru yang melanda warga Amerika dari Asia di California berlaku di dua ladang di sekitar Half Moon Bay, sebuah komuniti pantai berhampiran San Francisco.

Sheriff Daerah San Mateo, Christina Corpus berkata tujuh orang terbunuh dan seorang cedera dalam insiden tembakan itu, dan seorang penduduk Half Moon Bay berusia 67 tahun bernama Chunli Zhao telah ditahan.

Ketika tragedi baharu itu berlaku, para detektif di selatan negeri itu masih menyiasat apa yang mendorong seorang pendatang Asia yang tua menembak mati 11 orang yang berkumpul dalam perayaan di dewan tarian pinggir bandar sebelum membunuh dirinya sendiri.

Kedua-dua suspek menggunakan pistol semiautomatik dalam serangan mereka, dan kedua-duanya kelihatan mempunyai hubungan dengan sekurang-kurangnya beberapa mangsa mereka.

Polis menyiasat tempat kejadian tembakan beramai-ramai di Lebuhraya Cabrillo di Half Moon Bay, baru-baru ini. – AP

Corpus berkata, timbalan menteri telah dihantar ke dua taska di sekitar Half Moon Bay, kawasan luar bandar di selatan San Francisco, Isnin petang.

Empat orang maut dan seorang cedera parah.

“Tidak lama selepas itu tiga lagi mangsa turut ditemui mati dengan kesan tembakan di tempat kejadian tembakan berasingan,” katanya kepada pemberita.

“Ada orang yang tinggal di lokasi kejadian itu juga. Insiden tersebut berlaku pada sebelah petang ketika kanak-kanak sudah tamat sesi persekolahan,” katanya.

Corpus berkata, Zhou kemudian memandu menghala ke balai polis di Half Moon Bay di mana kru ABC7 merakam rakaman dramatik penahanannya ketika dia ditarik ke tanah oleh pegawai bersenjata.

“Zhao telah ditahan tanpa sebarang insiden dan pistol separa automatik ditemui di dalam kenderaannya,” kata Corpus.

Laporan mengatakan mangsa yang mati adalah pekerja ladang Cina, dan Zhao pernah bekerja di salah satu ladang. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -