Lahir graduan berjaya dalam dunia global

Universiti Curtin Malaysia (Curtin Malaysia) merupakan sebuah institusi yang tertumpu pada peringkat global dan ditubuhkan 21 tahun yang lalu untuk memajukan pemerolehan pengetahuan, pembangunan sosioekonomi dan modal insan di negeri Sarawak.

Sejak itu, ia mula mencapai reputasi yang semakin memberangsangkan dalam pendidikan praktikal dan penyelidikan yang berorientasikan pada penghasilan dan mempersiapkan graduan untuk berjaya dalam dunia yang berubah dengan pesat.

Kekuatannya terletak pada bidang kejuruteraan dan yang berkaitan dengan sains, teknologi, perniagaan dan media serta komunikasi dan pelbagai program pengajarannya yang berkualiti tinggi dengan tenaga pengajar daripada lebih 15 buah negara yang berbeza.

Dalam mengembangkan idea baharu dan mempromosikan pengetahuan dan terus memberikan nafas baharu dengan ruang pembelajaran yang kaya dengan teknologi kontemporari dan makmal berteknologi tinggi serta kemudahan penyelidikan, Curtin Malaysia telah mewujudkan persekitaran akademik di mana para pelajar dan sarjana dari seluruh dunia dapat meraih kecemerlangan dalam program pendidikan dan penyelidikan mereka.

Lokasi Curtin Malaysia yang unik membolehkan pelajar dari Malaysia dan luar negara untuk belajar dalam persekitaran yang tiada tandingannya, seiring dengan perkembangan pesat dunia.

Persekitaran pembelajaran yang kondusif dan kursus yang berkaitan dengan industri dan teknologi pembelajaran baharu membantu pelajar Curtin Malaysia meraih kecemerlangan. – Gambar serahan Curtin Malaysia.

Ini bertujuan untuk mendorong minat para pelajar terhadap pembelajaran sepanjang hayat yang menjadi asas pertumbuhan peribadi mereka yang berterusan. Pada masa yang sama, ia komited untuk mempersiapkan pelajar untuk bekerja dan hidup dalam persekitaran global yang semakin kompetitif.

Untuk terus relevan dalam dunia yang berkembang pesat hari ini, terutama sekali dalam sektor yang berkembang seperti perniagaan dan teknologi, Curtin Malaysia terus memperkenalkan kursus baharu dan inovatif yang mempersiapkan pelajar untuk dunia pekerjaan pada masa depan.

Sebagai contoh, Program Sarjana Muda Sains (Pengkomputeran) selama tiga tahun yang memaparkan pilihan dua aliran iaitu Kejuruteraan Perisian dan Keselamatan Siber.

Dalam aliran Kejuruteraan Perisian mengajar pelajar bagaimana mengambil pendekatan kejuruteraan untuk pembangunan perisian, kemahiran yang sangat diminati pada masa sekarang dan masa depan.

Dengan prospek pekerjaan dan kestabilan kerjaya di lapangan konsisten, para graduan akan layak mendapat pekerjaan seperti jurutera perisian, pembangun perisian, pembangun permainan, penganalisis sistem dan pembangun aplikasi sesawang.

Manakala aliran keselamatan siber adalah satu lagi bidang terbaik untuk mencipta kejayaan dalam bidang pekerjaan seiring dengan pertumbuhan industri teknologi maklumat dan komunikasi. Pelajar akan belajar mengenai konsep dan cabaran utama dalam perlindungan data dan sumber dan keselamatan perisian komputer dan mengkaji aspek praktikal tahap tinggi dan tahap keselamatan komputer yang rendah, serta mengembangkan kemahiran dalam mengenal pasti aplikasi yang sesuai untuk senario tertentu.

Dr Lenin Gopal, Ketua Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer, mengatakan bahawa bidang keselamatan siber boleh menjadi faktor penting untuk pertumbuhan perniagaan di era baharu ekonomi digital.

Dia mengatakan bahawa pakar di lapangan tersebut diperlukan untuk membuat penyelesaian keselamatan siber yang lebih berkesan, inovatif dan kompetitif serta berusaha menuju komuniti siber yang lebih selamat.

Graduan boleh mendapatkan pekerjaan sebagai penganalisis keselamatan siber, penganalisis komputer forensik, pembangun perisian, penganalisis IT dan pembangun aplikasi sesawang di organisasi yang berbeza.

Dekan Fakulti Kejuruteraan dan Sains Curtin Malaysia, Profesor Tuong-Thuy Vu, berkata kursus yang didorong oleh masa depan mengambil pendekatan inovatif untuk kejuruteraan perisian dan keselamatan siber untuk membantu pelajar terus maju dan memenuhi permintaan industri dan pasaran.

Kursus baharu dalam perniagaan juga dilancarkan, termasuk Sarjana dalam Perniagaan Antarabangsa, Sarjana Muda Perdagangan dalam Pengurusan dan Pengurusan Sumber Manusia, dan Sarjana dalam Perdagangan dalam Pemasaran. Sarjana dalam Perniagaan Antarabangsa membolehkan pelajar menerima pengetahuan dan kepakaran untuk berjaya dalam bidang perniagaan dan pengurusan antarabangsa. Struktur kursus terdiri daripada dua kajian bebas dan projek pasukan dalam pelbagai subjek yang relevan dan fokus antarabangsa. Sebilangan pelajar mungkin mendapat peluang untuk merancang dan mengalami lawatan sambil belajar secara antarabangsa.

Sementara itu, Sarjana Perdagangan dalam Pemasaran, adalah kursus yang meliputi aspek komunikasi pemasaran, pemasaran digital dan penerapan pemasaran dalam industri tertentu, seperti pelancongan.

Terdapat juga Sarjana Muda Sains Gunaan (Kepujian) selama empat tahun dalam Pengurusan Pembinaan, di mana pengurus pembinaan bekerja di sebilangan besar yang saling berkaitan disiplin mengenai pelbagai projek kediaman, komersial dan infrastruktur. Sebagai sarjana muda yang berorientasikan pengurusan, ia menyediakan pelajar untuk pelbagai peranan profesional dalam industri pembinaan bangunan dan infrastruktur. Diajar oleh pasukan profesional yang berkelayakan dan berpengalaman dengan pengalaman dalam bidang pembinaan, pelajar akan mengikuti kursus seperti teknologi pembinaan, pengukuran kuantiti dan anggaran kos, perancangan dan pengurusan projek, pengurusan strategi dan kewangan, pentadbiran kontrak, dan banyak lagi.