Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Lakers mara pusingan akhir

  LOS ANGELES, 14 MEI – Los Angeles Lakers pada Jumaat berjaya menewaskan juara bertahan Golden State Warriors 122-101 dengan penuh bergaya untuk mara ke pusingan akhir Western Conference.

  LeBron James memberikan persembahan cemerlang 30 mata ketika Lakers memenangi siri separuh akhir empat perlawanan berbalas dua dan menempah pertembungan dengan Nikola Jokic dan pilihan utama Denver Nuggets untuk tempat ke Pusingan Akhir NBA.

  “Ia akan menjadi siri yang hebat,” kata James kepada penyiar ESPN. “Mereka telah menjadi pilihan nombor satu di Western sepanjang musim. Kami memberikan banyak penghargaan kepada mereka.”

  Siri tersebut bermula pada Selasa. Sehari kemudian, Miami Heat akan membuka tirai dalam perlawanan akhir Eastern Conference menentang Philadelphia 76ers atau Boston Celtics.

  Heat berjaya melangkah ke final dengan kemenangan 96-92 ke atas New York Knicks untuk memenangi siri separuh akhir Eastern Conference dalam empat perlawanan berbalas dua pada Jumaat.

  Celtics akan menjadi tuan rumah menentang Philadelphia dalam perlawanan ketujuh yang menentukan pada Ahad.

  Di Los Angeles, Lakers mendominasi dari awal hingga akhir perlawanan, dengan James menambah sembilan rebound dan sembilan assist ketika Lakers menewaskan Warriors dalam percubaan kedua mereka selepas kalah dalam perlawanan kelima di San Francisco.

  “Tidak ramai ahli pasukan kami telah bermain saat-saat akhir,” kata James. “Jadi selepas perlawanan kelima di Teluk, saya tahu saya perlu bermain dengan lebih agresif dan strategik dalam cara saya bermain dalam permainan ini.”

  Sejak memasuki kejohanan play-in, Lakers telah memenangi tujuh perlawanan di tempat sendiri berturut-turut. – AP

  Aksi LeBron James (kiri) semasa separuh masa kedua dalam Permainan 6 siri separuh akhir Western Conference bola keranjang NBA di Los Angeles pada 12 Mei. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -