Lakers sasar menangi final NBA

ORLANDO, 29 SEPT – LeBron James dan Los Angeles Lakers akan memulakan cabaran final mereka untuk kembali berada di puncak sukan bola kerajang esok apabila mereka bermain menentang pasukan Miami Heat dalam satu perlawanan final NBA.

Selepas 11 bulan musim NBA 2019-2020 pertama dimulakan, kempen maraton dibelenggu dengan krisis COVID-19 dan bantahan sosial kini mencecah tahap kemuncak di Orlando.

Disebabkan musim NBA telah berjaya sampai ke negeri asal dengan sendirinya merupakan satu kejayaan terbesar, selepas pegawai liga membuat ‘gelembung’ keselamatan di Disney World, Florida.

Sejak Julai, pasukan telah ditempatkan di taman hiburan di Orlando, di mana koronavirus telah meragut lebih daripada 204,000 nyawa rakyat Amerika Syarikat. Walaupun begitu, musim ini tidak kebal dari tekanan luar. Sebulan lalu, musim diancam oleh pemain yang tidak turun beraksi selepas kemarahan terhadap ketidakadilan dalam isu perkauman yang menyebabkan Milwaukee Bucks memboikot perlawanan.

Lakers, mengejar kejuaraan NBA ke-17 menentang Miami di final, merupakan salah satu daripada tiga pasukan yang dilaporkan mengundi untuk meninggalkan musim pada 26 Ogos selepas insiden penembakan Jacob Blake di Kenosha. – AFP

Aksi LeBron James cuba merebut bola dari pemain Denver Nuggets, Nikola Jokic semasa perlawanan playoff NBA. LeBron James dan Los Angeles Lakers akan bermain menentang pasukan Miami Heat dalam satu perlawanan final NBA. – AP