Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Laluan kereta api diharap tingkatkan ekonomi Laos

-

BANGKOK, 28 NOV – Laluan kereta api baharu bernilai AS$6 bilion yang dibina oleh China dibuka di Laos minggu ini.

Ia membawa harapan peningkatan ekonomi kepada negara yang tertutup itu, tetapi pakar mempersoalkan faedah projek yang telah menyaksikan beribu-ribu petani diusir dari tanah mereka.

Laluan sepanjang 414 kilometer (km), yang akan dibuka pada 3 Disember, mengambil masa lima tahun untuk dibina di bawah Inisiatif Jalur dan Laluan China bernilai bertrilion dolar, yang membiayai projek infrastruktur yang bertujuan meningkatkan pengaruh Beijing secara global.

Petani strawberi yang bergelut, Anouphon Phomhacsar berharap kereta api baharu itu akan mengembalikan perniagaannya ke landasan yang betul.

Pada masa ini Phomhacsar mengambil masa tiga hingga empat jam untuk menghantar strawberinya ke Vientiane melalui jalan raya, tetapi dia berharap kereta api baharu itu akan mengurangkan masa penghantaran kepada separuh.

Laluan kereta api itu akan menghubungkan bandar Kunming di China ke ibu negara Laos, dengan rancangan besar untuk kereta api berkelajuan tinggi akhirnya turun melalui Thailand dan Malaysia ke Singapura. Laos yang miskin infrastruktur, sebuah negara terpencil yang ditadbir oleh komunis dengan 7.2 juta penduduk, sebelum ini hanya mempunyai landasan kereta api sepanjang empat kilometer.

Kini kereta api laju merah, biru dan putih yang moden itu akan memecut di sepanjang laluan baharu sehingga 160kmj, melalui 75 terowong dan merentasi 167 jambatan, berhenti di 10 stesen penumpang. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -