Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Laluan VTL M’sia-S’pura ditangguh

-

KUALA LUMPUR, 22 DIS – Penjualan tiket bas dan penerbangan bagi Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) antara Malaysia-Singapura digantung sementara mulai esok hingga 20 Januari 2022, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Katanya, keputusan dibuat dengan mengambil kira laporan Kementerian Kesihatan Singapura pada 20 Disember lepas berhubung kejadian satu kluster tempatan COVID-19 yang melibatkan tiga kes positif termasuk kemungkinan varian Omicron.

“Hasil ujian lanjut yang dijalankan mendapati dua daripadanya menunjukkan kemungkinan varian Omicron sementara keputusan bagi lain-lain kes masih lagi belum selesai. Ketiga-tiga kes ini tidak mempunyai sebarang sejarah perjalanan ke luar negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata bagi pengembara yang sudah memiliki tiket perjalanan VTL melalui darat dan udara serta memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan boleh meneruskan perjalanan di bawah inisiatif berkenaan.

Menjelaskan lanjut, beliau berkata inisiatif VTL ini akan dibuka semula pada 21 Januari 2022 selepas penilaian risiko dibuat berdasarkan situasi COVID-19 semasa di kedua-dua negara.

“Bagaimanapun, kuota tiket yang dijual akan dikurangkan daripada kuota sedia ada,” katanya sambil menambah maklumat lanjut berhubung arahan penggantungan sementara penjualan tiket bas dan penerbangan bagi inisiatif VTL itu boleh dirujuk kepada Kementerian Pengangkutan Malaysia bagi VTL Udara dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri bagi VTL Darat. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -