Lampard alami tekanan selepas berbelanja besar

LONDON, 28 OGOS – Jurulatih Chelsea, Frank Lampard kini menerima tekanan untuk mencabar kejuaraan Liga Perdana Inggeris selepas berbelanja besar untuk memenuhi cita-citanya menyaingi juara Liverpool.

Lampard menunjukkan prestasi yang memberangsangkan dalam musim pertamanya ketika mengendali The Blues untuk layak ke Liga Juara-Juara selepas menduduki tempat ke-4 dalam liga domestik. Namun Arsenal telah menunjukkan kelemahan dalam pasukan bimbingan Lampard sepanjang musim dengan kemenangan ke atas seteru mereka dalam final Piala FA.

Selepas menamatkan musim ketinggalan 33 mata di belakang The Reds dan 15 mata di belakang Manchester City musim lalu, respons dari pihak atasan Chelsea adalah tegas. City mencatat jumlah perbelanjaan keseluruhan tertinggi oleh kelab Liga Perdana Inggeris apabila Pep Guardiola membelanjakan 223.8 juta pound menjelang musim 2017-2018.

Tetapi Chelsea hampir pasti memecahkan rekod tersebut.

Selepas mengharungi pengharaman pemindahan pemain pada musim panas 2019 sebelum berjaya menandatangani sebarang pemain semasa jendela perpindahan Januari 2020, pemilik Roman Abramovich telah menegaskan bahawa wang bukan penghalang untuk merekrut pemain yang telah menjadi satu kebiasaan sejak dia membeli kelab tersebut. – AFP