Lancar inovasi digital untuk pengagihan bantuan

NAKURU – Terjadi perebutan bantuan makanan oleh penduduk setinggan Nairobi Kibera pada bulan April lalu menjelaskan betapa besarnya masalah kebuluran yang dihadapi oleh penduduk berpendapatan rendah akibat penularan COVID-19.

Tetapi bagi Lorna Sempele, seorang pakar komunikasi Kenya, ia merupakan suatu panggilan untuk mencari jalan penyelesaian dengan melancarkan pengagihan bantuan makanan.

Dia telah menemukan jalan penyelesaian dalam inovasi digital, M-Riziki, sistem mudah alih dan laman sesawang yang menyatukan pemilik kedai, penerima bantuan, dan pemodal.

Sistem ini, yang sudah diterapkan oleh kerajaan daerah Kajiado untuk mengedarkan makanan bantuan kepada lebih dari 30,000 orang, dikembangkan dalam masa kurang dari dua bulan.

Beberapa hari selepas kejadian se-tinggan di Kibera, Sempele yang menjalankan agensi perundingan komunikasi, Empiris Creative, bekerjasama dengan pembangun perisian Joshua Nderi dari Fashionnaire Corporation, untuk menghasilkan inovasi tersebut.

Gambar bertarikh 22 Mei 2020, menunjukkan gabenor kerajaan daerah Kajiado, Joseph Ole Lenku melancarkan M-Riziki, inovasi digital yang menggabungkan pemilik kedai bagi bantuan makanan untuk penerima bantuan di bandar Ngong, sub-daerah utara Kajiado, Kenya.
Gambar bertarikh 22 April 2020, menunjukkan orang ramai berbaris selepas menerima bantuan makanan di pusat pengagihan di Majengo, Nairobi. – Xinhua

Inovasi digital yang telah dipatenkan oleh duo ini memudahkan akses bagi penerima untuk mendapatkan bantuan makanan. Mereka mengambil bungkusan itu mengikut keselesaan mereka sendiri dan dari kedai terpilih yang berdekatan dengan mereka.

Pasangan duo ini memasukkan data sistem mengenai penerima bantuan yang dikenal pasti oleh pembiaya. Ini adalah maklumat yang mereka gunakan untuk meminta penerima melalui pesanan ringkas yang dihantar ke telefon bimbit mereka, di mana untuk mengumpulkan makanan dan harganya.

Sempele mengatakan latar belakang penerima bantuan dilindungi kerana sistem ini tidak melakukan perkumpulan atau beratur untuk barang keperluan.

“Tidak ada yang dapat memperhatikan mereka adalah penerima bantuan kerana tidak ada orang yang suka bersesak. Mereka hanya berjalan ke kedai terpilih secara peribadi dan mengumpulkan makanan mereka,” kata Sempele kepada media semasa dalam wawancara.

Nderi, pembangun sistem memberi jaminan keselamatan sistem, dengan menyatakan bahawa ciri-cirinya tidak bertahan.

Dengan sistem ini, pemodal membuat simpanan wang untuk membeli makanan ke akaun bank yang dihubungkan dengan platform pemindahan wang mudah alih, M-Pesa.

Penjaga kedai kemudian dibayar melalui M-PESA setelah membuktikan penghantaran melalui resit. Nderi mengatakan ini untuk memastikan ketelusan dan sikap tanggungjawab bagi keseluruhan proses.

“Kami mengumpulkan resit untuk membuktikan bahawa penerima benar-benar mengumpulkan makanan kerana setiap penerima mendapat nombor unik melalui SMS (pesanan ringkas),” kata Nderi.

“Setelah nombor itu luput, sistem akan secara automatik menagih kami bagi pihak pemilik kedai. Oleh itu, kami harus mendapatkan resit sebagai bukti dan itulah yang akan kami sampaikan kepada pembiaya,” tambahnya.

Nderi optimis inovasi digital itu akan diterapkan oleh badan-badan kemanusiaan yang memberikan bantuan makanan kepada masyarakat yang dilanda kejutan iklim seperti kemarau. – Xinhua