Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Langkah-langkah bantu warga emas atasi insomnia

-

Menjaga kesihatan amat penting untuk dititiberatkan dalam kehidupan seharian, apatah lagi bagi golongan warga emas yang biasanya akan mengalami perubahan drastik dari segi tahap kesihatan fizikal dan mental.

Perubahan pola tidur merupakan antara masalah yang sering dialami oleh warga emas, di mana ada yang sering mengalami insomnia, yang membuatkan mereka sering terbangun semasa tidur, bangun terlalu awal dan sukar untuk tidur semula sehingga kurang memenuhi keperluan tidur yang mencukupi.

Menurut laporan yang dipetik dari lenmedcom, rehat yang cukup banyak memberi kesan kepada ketahanan fizikal dan emosi orang tua, di mana tidur yang berkualiti pada waktu malam sangat penting untuk orang dewasa, terutama warga emas.

Hal ini kerana tidur yang mencukupi dapat membantu meningkatkan ingatan mereka, sehingga mengurangkan risiko kemerosotan. Dengan mendapatkan tidur yang cukup juga bermanfaat untuk membaiki sel yang rosak yang berlaku sepanjang hari, membuatkan sistem imun warga tua menjadi lebih kuat sehingga tidak mudah jatuh sakit.

Warga emas yang mengalami kesukaran tidur nyenyak mengalami kemurungan, sukar menumpukan perhatian, mudah nyanyuk, mengantuk dengan cepat pada siang hari.

Warga emas sering mengalami insomnia, yang membuatkan mereka sering terbangun semasa tidur, bangun terlalu awal, dan sulit untuk tidur semula.
Warga emas digalakkan untuk makan secara sederhana, sebaiknya makan bijirin, yogurt, atau susu hangat yang boleh membantu tidur lebih nyenyak pada waktu malam.
Melakukan senaman yang kerap terutama senam aerobik dapat membantu meningkatkan kualiti tidur dan tidur pada warga emas yang mengalami insomnia.
Kunci utama untuk mengatasi masalah tidur yang sukar dalam kalangan warga emas adalah dengan memastikan ruang bilik tidur yang selesa.

Malah, gangguan tidur ini juga boleh membuat orang tua lebih terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit jantung, diabetes, masalah berat badan, risiko kanser payudara bagi golongan wanita tua.

Warga emas digalakkan untuk berehat secukupnya selama tujuh hingga sembilan jam setiap malam. Jika mereka kelihatan letih dan marah atau mudah tersinggung pada siang hari, membuktikan mereka tidak mendapat tidur yang mencukupi dan nyenyak.

Dalam laporan lenmedcom juga menyatakan, ketika usia semakin bertambah tubuh akan menghasilkan hormon pertumbuhan yang lebih rendah. Pada masa yang sama, tubuh akan menghasilkan kurang melatonin hormon, yang menyebabkan orang tua sering bangun pada waktu malam.

Berikut beberapa petua berkesan untuk mengatasi insomnia pada warga emas yang dikongsikan lenmedcom:

Buat jadual tidur
Tidur pada waktu yang sama setiap hari dapat membantu warga emas mendapatkan tidur malam yang baik. Warga emas dinasihatkan untuk tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari, termasuk pada hujung minggu atau semasa bercuti.

Meskpun pada awalnya mengalami kesukaran, awda boleh membantu warga emas dengan menjadualkan aktiviti khusus sebelum tidur untuknya. Sebagai contoh, melakukan senaman pernafasan atau meditasi sejam sebelum tidur.

Sekiranya dilakukan secara harian, badan akan dengan sendiri menghantar isyarat bahawa aktiviti-aktiviti ini menyampaikan orang tua pada waktu tidur. Kaedah ini juga boleh membantu melegakan tubuh dan membantu dia tidur lebih cepat.

Buat suasana tidur yang selesa
Kunci utama untuk mengatasi masalah tidur yang sukar di kalangan warga emas adalah dengan memastikan suasana tidur yang selesa. Sebaik sahaja keadaan bilik berasa selesa, tubuh akan lebih mudah menyesuaikan supaya ia akan tidur lebih cepat.

Warga emas cenderung lebih sensitif terhadap bunyi, cahaya, dan udara panas. Jadi, pastikan bilik tidur tenang, gelap dan sejuk. Jika mereka masih tidak dapat tidur, galakkan gunakan penutup mata dan penyumbat telinga untuk membantu mengurangkan cahaya dan bunyi bising.

Elakkan pelbagai perkara yang boleh mengganggu tidur warga emas seperti bunyi dan cahaya dari televisyen, telefon bimbit, dan sebagainya. Pastikan mematikan semua peranti komunikasi sebelum tidur sehingga dapat tidur nyenyak. Buat bilik tidur hanya sebagai tempat tidur, bukan tempat untuk menonton TV, makan, atau bekerja.

Tetapkan jadual tidur
Melangkah untuk tidur adalah sebenarnya bukan penyelesaian yang tepat untuk mengatasi masalah tidur yang mendalam di kalangan warga emas. Hadkan masa tidur awda untuk kira-kira 15 hingga 45 minit, walaupun rasanya kurang, ia sebenarnya bermanfaat untuk meningkatkan kewaspadaan dan ingatan. Sebaliknya, mengambil tidur siang yang panjang boleh membuat lebih sukar untuk menumpukan perhatian selepas bangun.

Jaga pola pengambilan makanan harian
Jika warga emas mengalami kesukaran tidur pada waktu malam, cuba semak pengambilan makanan mereka setiap hari, di mana beberapa jenis makanan yang dimakan oleh mereka boleh menjadi punca kesukaran tidur yang nyenyak.

Untuk mengatasi insomnia pada warga emas, elakkan pelbagai minuman yang mengandungi kafein kerana kedua-dua bahan ini boleh menyebabkan gangguan tidur mereka. Kandungan kafein dapat membuat warga emas lebih terjaga pada waktu malam.

Jadikan keadaan penghadaman mereka lebih sihat dengan mengelakkan makanan pedas dan terlalu banyak. Oleh itu, warga emas digalakkan untuk makan secara sederhana, sebaiknya makan bijirin, yogurt, atau susu hangat yang boleh membantu tidur lebih nyenyak pada waktu malam.

Lakukan latihan yang tetap
Dalam perkongsian lenmedcom, mengongsikan satu kajian dari North-western University mendedahkan bahawa senaman yang kerap terutama senam aerobik dapat membantu meningkatkan kualiti tidur dan tidur pada warga emas yang mengalami insomnia.

Hal ini kerana, senaman boleh mencetuskan pengeluaran serotonin hormon yang berfungsi untuk mengatur emosi, ingatan, dan mengurangkan tahap stres dalam tubuh akibat keletihan fizikal. – Agensi

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -