Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Laos berusaha rancakkan semula sektor pelancongan

  VIENTIANE, 25 MEI – Kabinet Laos mengarahkan kerajaan negeri untuk bekerjasama dengan pengusaha pelancongan dan perkhidmatan bagi merancakkan semula industri pelancongan dan meningkatkan ekonomi, lapor Xinhua.

  Semasa mesyuarat bulanan kelmarin, Kabinet meminta kerajaan negeri untuk mengadakan perbincangan dengan pengusaha pelancongan dan berkongsi idea serta aktiviti yang akan dianjurkan semasa Tahun Melawat Laos 2024.

  Dipengerusikan oleh Perdana Menteri Laos Sonexay Siphandone, mesyuarat itu menggesa agar industri pelancongan yang menjadi pemacu ekonomi dan penyumbang utama wang asing bagi Laos, dikukuhkan kembali, Lao National TV melaporkan, hari ini.

  Kerajaan Laos berharap Tahun Melawat Laos 2024 akan menjadi dorongan besar kepada pemulihan industri pelancongan pasca-pandemik dan meningkatkan ekonomi Laos di tengah-tengah pergolakan global.

  Negara itu sedang bersiap sedia mengalu-alukan kemasukan pelancong asing pada 2023.

  Kerajaan kini berusaha membangunkan kembali tempat tarikan pelancongan semula jadi, budaya, sejarah dan pertanian. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -