Lapan cedera serangan dron di lapangan terbang Abha

RIYADH, 31 OGOS – Serangan dron di lapangan terbang Abha, Arab Saudi mencederakan lapan orang hari ini, kata gabungan pimpinan Arab Saudi yang memerangi pemberontak Huthi di negara jiran Yaman.

Berikutan serangan yang dilaporkan sebelumnya, “dron kedua yang berusaha menyerang Lapangan Terbang Antarabangsa Abha berjaya dipintas dan ditembak jatuh,” kata gabungan itu dalam sebuah kenyataan yang dikeluarkan oleh saluran televisyen rasmi kerajaan Al-Ekhbariya.

“Lapan orang cedera dan pesawat awam rosak, menurut maklumat awal,” tambahnya.

Gabungan itu mengatakan bahawa serangan kedua di lapangan terbang ‘merupakan jenayah perang’ setelah ia memintas dron yang terperangkap awal hari ini.

Menurut Al-Ekhbariya, setelah gabungan tentera memintas serangan pertama, serpihan melanda bahagian lapangan terbang berhampiran landasan kapal terbang.

Penerbangan telah dihentikan sementara waktu ‘untuk memastikan keselamatan pesawat mendarat dan berlepas, serta orang awam di lapangan terbang’.

Pemberontak belum memberikan komen mengenai kejadian itu.

Arab Saudi campur tangan dalam perang Yaman atas nama kerajaan yang diakui antarabangsa pada tahun 2015, tidak lama setelah Huthi merebut ibu kota Sanaa.

Pemberontak sekutu Iran telah berulang kali menyasarkan kerajaan dalam serangan rentas sempadan.

Pada bulan Ogos, pemberontak meningkatkan operasi tersebut, menggunakan dron dan peluru berpandu.

Konflik di Yaman telah meragut puluhan ribu nyawa dan jutaan orang dipindahkan, mengakibatkan apa yang disebut oleh PBB sebagai krisis kemanusiaan terburuk di dunia. – AFP

Gambar fail pada 12 Jun 2019, menunjukkan pintu masuk lapangan terbang Abha di di barat daya Arab Saudi. Serangan dron di lapangan terbang Abha Arab Saudi mencederakan lapan orang, kata gabungan pimpinan Arab Saudi. – AFP