Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Lapangan terbang baharu untuk tarik pengunjung

  NICOSIA – Terpinggir selama hampir setengah abad, Republik Turkiye Cyprus Utara (TRNC) yang diisytiharkan sendiri, kini telah membuka sebuah terminal lapangan terbang bernilai setengah bilion dolar dengan harapan bagi meningkatkan pelancongan.

  Negara TRNC itu hanya diiktiraf oleh Ankara dan satu-satunya destinasi penerbangan mereka adalah dari Turkiye. Walau bagaimanapun, terminal baharu itu telah memberikan harapan untuk sambungan penerbangan antarabangsa.

  Cyprus telah berpecah sejak tahun 1974 apabila Turkiye menyerang pulau Mediterranean Timur itu sebagai tindak balas terhadap rampasan kuasa yang disokong oleh Greece.

  Bahagian utara pulau ini dihuni oleh penduduk Cyprus Turkiye, pendatang Turkiye, dan tentera, manakala Cyprus Greece merupakan majoriti di bahagian selatan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

  Zon sempadan itu dikawal oleh pasukan pengawal keamanan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

  Para pelancong tiba untuk pemeriksaan keselamatan di terminal yang baharu dirasmikan di Lapangan Terbang Ercan. – Gambar AFP
  Seorang pelancong menunggu di bahagian kawalan pasport di terminal Lapangan Terbang Ercan. – Gambar AFP
  Para pelancong berjalan di terminal yang baharu dirasmikan di Lapangan Terbang Ercan di luar Nicosia, TRNC. – Gambar AFP
  Bendera Turkiye dan Cyprus Utara tergantung di fasad bangunan terminal yang baharu dirasmikan di Lapangan Terbang Ercan di luar Nicosia, TRNC. – Gambar AFP
  Bendera gergasi Turkiye menutup bahagian depan terminal yang baharu dirasmikan di Lapangan Terbang Ercan di luar Nicosia, TRNC. – Gambar AFP

  Ruang udara pulau itu juga terpisah.

  Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), sebuah agensi PBB yang mengkoordinasikan standard dalam sektor penerbangan, tidak mengiktiraf TRNC.

  Kawalan wilayah utara

  Mustafa Sofi, pengarah penerbangan awam bahagian utara, mengatakan mereka mengawal bahagian utara Wilayah Informasi Penerbangan Nicosia (FIR), serta FIR Ankara, dengan jumlah keseluruhan kawasan seluas 92,500 kilometer persegi, di bawah ‘aturan khas’.

  Namun, menurut Jabatan Penerbangan Awam Republik Cyprus, lapangan terbang Ercan dan terminal baharu tersebut ‘tidak diiktiraf oleh komuniti penerbangan antarabangsa’ mengikut resolusi PBB.

  Pegawai-pegawai Jabatan Penerbangan Awam Republik Cyprus yang enggan dikenalpasti berkata bahkan tidak ada komunikasi tidak langsung dengan FIR Ankara sejak serangan itu apabila Turkiye memutuskan talian telefon langsung.

  Republik mengawal ruang udara hanya di bahagian selatan pulau itu, di mana lapangan terbang antarabangsa Nicosia berada dalam keadaan terbiar dalam zon sempadan dan tidak boleh digunakan sejak serangan tersebut.

  Lapangan terbang Larnaca adalah tuan rumah utama di selatan, di mana pesawat yang membawa pelancong mendarat di sebelah pantai yang popular dalam negara anggota Kesatuan Eropah tersebut.

  Walaupun terdapat sekatan antarabangsa, TRNC tetap berhubung dengan kawasan selatan.

  Terdapat sembilan tempat lintasan untuk kenderaan dan pejalan kaki di sepanjang Garis Hijau dan perdagangan melintasi sempadan itu semakin meningkat menurut PBB.

  Air biru laut, tempat-tempat bersejarah, dan harga yang menarik, hasil penurunan nilai lira Turkiye, telah membantu menarik pelancong ke utara.

  Terminal baharu Ercan adalah enam kali lebih besar daripada terminal lama yang telah ditutup, dan menurut Menteri Pelancongan bahagian utara, Fikri Ataoglu, “Ia merupakan langkah penting bagi negara itu yang akan membawa pembangunan pelancongan dan ekonomi ke tahap yang lebih tinggi.”

  Sumber pendapatan penting bagi utara adalah sektor pelancongan, ekonomi mereka bergantung kepada Turkiye untuk sokongan, dan mereka juga menghadapi masalah inflasi yang tinggi seperti Turkiye.

  Masa depan terminal Ercan

  Menurut Sofi, kos terminal dan landasan baharu Ercan adalah kira-kira AS$485 juta dan lapangan terbang itu boleh menampung 10 juta penumpang setiap tahun. Sofi berkata, “Kapasiti terminal lama adalah 1.5 juta tetapi kami telah menampung empat juta penumpang.”

  Jumlah 10 juta penumpang itu lebih kurang sama dengan jumlah penumpang yang dikendali oleh lapangan terbang Larnaca dan lapangan terbang antarabangsa kedua di selatan, Paphos, pada tahun 2022. Menurut angka rasmi, trafik kedua-dua lapangan terbang tersebut mencapai 9.2 juta pada tahun lalu.

  Presiden Turkiye yang telah dipilih semula, Recep Tayyip Erdogan, menghadiri pembukaan terminal Ercan yang luas dan moden pada bulan Julai lalu. Bagaimanapun, maklum balas yang terdapat di terminal tersebut hanya menunjukkan penerbangan ke bandar-bandar di Turkiye oleh pengendali Turkiye.

  Erhan Arikli, Menteri Kerja Awam dan Pengangkutan bahagian utara, berharap hubungan penerbangan antarabangsa akan bermula dalam tempoh ‘satu setengah hingga dua tahun’.

  Walaupun begitu, menurut Stefan Talmon, seorang profesor di Universiti Bonn yang telah mengkaji konflik Cyprus selama beberapa dekad, perkara itu tidak akan berlaku sehingga penyelesaian politik dijumpai bagi pembahagian Cyprus.

  Tidak ada rundingan damai PBB yang diaturkan selama enam tahun terakhir, dan dalam laporan bulan Julai, Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres mengatakan “semakin sukar untuk mencari jalan melawan penyelesaian politik yang diterima bersama di Cyprus.”

  Republik Cyprus mencari penyelesaian berdasarkan konsep persefahaman dwi-kawasan dan dwi-komunal yang selaras dengan resolusi PBB. Namun, TRNC menegaskan dengan apa yang mereka panggil ‘kesaksamaan berdaulat dan status antarabangsa yang sama rata.’

  Julai lalu menyaksikan insiden serius yang jarang berlaku dalam beberapa tahun terakhir apabila PBB menuduh pasukan Cyprus Turkiye menyerang pasukan penjaga keamanan dan merosakkan kenderaan PBB semasa mereka cuba menghalang pembinaan jalan “tidak berlesen” dalam zon sempadan itu.

  “Tidak apa yang dicari Cyprus utara bukan penerbangan langsung dari mana-mana tempat tetapi penerbangan langsung dari Frankfurt, Paris, atau London,” yang akan membolehkan akses pelancong ke utara dengan lebih murah dan mudah, kata Talmon, seorang pakar dalam undang-undang antarabangsa.

  Tetapi selagi komuniti antarabangsa “mengiktiraf kerajaan Cyprus Greek di selatan sebagai kerajaan keseluruh anCyprus, tidak boleh ada penerbangan antarabangsa langsung ke lapangan terbang Ercan,” kata Talmon.

  “Situasi undang-undang tidak berubah selama 50 tahun yang lepas. Seseorang tidak boleh terbang ke Cyprus utara tanpa melanggar undang-undang antarabangsa,” tambahnya. – AFP

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...