Larangan Citizens di Eropah dibatalkan

LAUSANNE, 13 JULAI – Manchester City dibenarkan bermain di Liga Juara-Juara musim depan setelah Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS) menarik balik larangan dua musim men yertai pertandingan Eropah yang dikenakan oleh UEFA semalam.

Denda yang pada awalnya berjumlah 30 juta euro (AS$34 juta) juga dikurangkan menjadi 10 juta euro selepas rayuan itu.

City dituduh sengaja menyalah gunakan nilai pendapatan dari penaja dengan syarikat Abu Dhabi, United Group, yang juga dimiliki oleh pemilik City, Sheikh Mansour, untuk mengelakkan pelanggaran peraturan financial fair play (FFP) antara 2012 dan 2016.

Kes terhadap City dibuka semula ketika majalah Jerman, Der Spiegel menerbitkan siri e-mel yang telah dibocorkan pada tahun 2018.

Namun, CAS mendapati bahawa sebahagian besar pelanggaran yang didakwa dilaporkan oleh Dewan Adjudicatory CFCB (Badan Kawalan Kewangan Kelab UEFA). City menyambut baik keputusan yang akan memberi kesan besar terhadap kewangan kelab dan berpotensi mengugat masa depan pengurus Pep Guardiola serta pemain bintang seperti Kevin De Bruyne dan Raheem Sterling.

Gambar fail pada 23 Ogos 2010 pemilik kelab Manchester City, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan (tengah) semasa perlawanan EPL menentang Liverpool di Stadium The City of Manchester. Manchester City akan bebas bermain di Liga Juara-Juara musim depan setelah Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan menarik balik larangan dua musim itu semalam. – AFP

“Walaupun Manchester City dan penasihat undang-undangnya belum mengkaji keputusan penuh oleh CAS, kelab itu menyambut baik keputusan hari ini sebagai pengesahan kedudukan kelab dan bukti yang dapat untuk dibentangkan,” kata City dalam satu kenyataan.

“Kelab ingin mengucapkan terima kasih kepada anggota panel atas ketekunan dan proses yang mereka jalankan.”

Sejak Sheikh Mansour mengambil alih kelab 12 tahun yang lalu, kekayaan City telah berubah dari dalam bayangan jiran musuh terdekat mereka Manchester United untuk memenangi empat gelaran Liga Perdana Inggeris dalam masa lapan tahun dan 11 piala utama kesemuanya.

Pada Sabtu lalu, mereka berjaya melayakkan diri ke Liga Juara-Juara untuk musim ke-10 musim depan berturut-turut dengan kemenangan 5-0 di Brighton.

Kemenangan City di mahkamah juga akan menimbulkan persoalan mengenai keberkesanan pengawalan UEFA ke atas FFP. – AFP