Wednesday, December 6, 2023
32.4 C
Brunei

  -

  Larangan penggunaan senjata api perlu disegerakan

  WASHINGTON, 24 JAN – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden berkata Kongres mesti meluluskan undang-undang baharu mengenai larangan penggunaan senjata api berbahaya berikutan insiden tembakan baru-baru ini termasuk di Monterey Park, California, lapor Sputnik.

  “Hari ini, Senator (Dianne) Feinstein sekali lagi mengesyorkan Assault Weapons and High-Capacity Magazine Ban di Senat serta undang-undang yang menaikkan had umur untuk membelinya kepada 21 tahun.

  “Saya menggesa kedua-dua dewan di Kongres untuk bertindak segera dan secepat mungkin kemukakannya kepada saya,” kata Biden dalam satu kenyataan baru-baru ini.

  Ketika menandatangani Bipartisan Safer Communities Act pada musim panas lalu, Biden berkata masih ada perkara yang perlu dilakukan untuk menjauhkan senjata api berbahaya daripada dimiliki oleh orang yang berbahaya.

  “Dalam masa yang singkat sahaja masyarakat di seluruh Amerika telah dilanda tragedi demi tragedi, termasuk kejadian tembakan besar-besaran di Colorado Springs dan Monterey Park,” kata beliau.

  Baru-baru ini, seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan di sebuah kelab tarian di Monterey Park yang mengorbankan 11 nyawa serta mencederakan sembilan yang lain.

  Sementara itu, polis di Half Moon Bay, California, di selatan San Francisco berkata seorang suspek ditahan susulan laporan empat ditemukan maut dalam dua kejadian tembakan pada Isnin. – Bernama

  Biden berjalan ke Oval Office selepas pulang ke Rumah Putih di Washington. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...