Larangan perjalanan India, Australia dikritik

SYDNEY, 5 MEI – Sebuah mahkamah Australia hari ini bersetuju untuk membicarakan satu kes terhadap larangan kontroversi negara ke atas warganya yang pulang dari negara dibelenggu koronavirus, India.

Sebuah mahkamah persekutuan mengatakan ia akan segera membicarakan kes dihadapkan seorang lelaki berusia 73 tahun yang ingin pulang dari Bangalore.

Perdana Menteri Scott Morrison minggu ini melarang ketibaan dari India yang merekodkan beratus-ratus ribu jangkitan koronavirus setiap hari.

Di bawah langkah itu, warga Australia yang ingin pulang akan berhadapan hukuman penjara dan denda berat.

Langkah itu mencetuskan kemarahan berleluasa, dengan sekutu Morrison sendiri menerangkan ia sebagai langkah perkauman dan mengabaikan warga Australia yang terdedah di luar negara.

Kerajaan konservatif menekankan bahawa larangan adalah perlu untuk mencegah kemudahan kuarantin Australia daripada dipenuhi dengan ketibaan mereka yang positif COVID-19.

Christopher Ward, peguam mewakili lelaki berusia 73 tahun itu, mengatakan anak guamnya mencabar larangan tersebut atas beberapa alasan perlembagaan, keseimbangan dan kemunasabahannya.

Hakim Stephen Burley mengarahkan satu perbicaraan lanjut pada tarikh yang ditetapkan dalam masa 24 sehingga 48 jam. Australia tidak merekodkan jangkitan komuniti meluas COVID-19, namun menyaksikan beberapa jangkitan muncul daripada kemudahan kuarantin hotel, menimbulkan gangguan perintah berkurung bandar.

Terdapat kira-kira 9,000 warga Australia di India termasuk pemain kriket berprofil tinggi yang bermain dalam Liga Perdana India yang kini digantung sementara. – AFP