Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Larian UBD 2023 sempena majlis konvokesyen ke-35

  Oleh Ak Zaki Kasharan – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 SEPT – Universiti Brunei Darussalam (UBD) akan mengadakan Larian UBD 2023 yang dijadualkan pada 15 Oktober 2023 bagi meraikan graduan Konvokesyen UBD ke-35 dan mengalu-alukan pengambilan terkini sesi Ogos 2022/2023 yang baru menamatkan Minggu Freshers.

  Majlis yang akan berlangsung di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien di Bandar Seri Begawan itu terbuka kepada pelajar dan kakitangan UBD, alumni serta orang ramai.

  Peserta yang berminat boleh mendaftar untuk satu daripada tiga kategori iaitu 3 kilometer (km) Fun Run, Larian Kompetitif 5km Lelaki dan Wanita, serta Larian Kompetitif 10km Lelaki dan Wanita.

  Sehubungan itu, petang tadi telah diadakan sidang media mengenai acara tersebut yang berlangsung di UBD.

  Hadir semasa sidang media tersebut ialah Pemangku Penolong Naib Canselor (Korporat dan Pentadbiran) UBD, Pengiran Dr Mohammad Iskandar bin Pengiran Haji Petra.

  Pengiran Dr Mohd Iskandar dan Lim Kok Shien semasa sidang media berkenaan. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  Pengiran Dr Mohd Iskandar menyampaikan sijil penghargaan kepada salah seorang perwakilan penaja Larian UBD 2023 semasa majlis berkenaan. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan

  Juga hadir bagi menerangkan mengenai acara itu semasa sidang media tersebut ialah Ketua Kemajuan di UBD, Lim Kok Shien selaku Pengerusi Bersama Ahli Jawatankuasa Kerja Larian UBD 2023.

  Pengiran Dr Mohammad Iskandar dalam ucapannya menjelaskan bahawa sebahagian daripada hasil yuran pendaftaran acara itu akan didermakan kepada Tabung Anak Yatim di bawah Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS).

  Larian UBD 2023 merupakan platform bagi komuniti UBD dan orang ramai untuk bersama-sama, melibatkan diri dalam aktiviti fizikal dan menggalakkan gaya hidup sihat sambil menyumbang kepada tujuan yang baik.

  Pengiran Dr Mohammad Iskandar semasa mengulas mengenai pendaftaran Larian UBD 2023 menerangkan bahawa tarikh akhir bagi orang ramai menyerahkan pendaftaran ialah sebelum 10 September 2023.

  Sementara Lim Kok Shien pada sidang media berkenaan mengongsikan mengenai yuran pendaftaran yang dikenakan bagi para pelajar baharu UBD, pelajar UBD, kakitangan UBD, Alumni UBD dan ahli keluarga warga UBD, serta bagi orang ramai.

  Pada masa yang sama beliau juga menjelaskan bahawa setiap penyertaan akan diberikan baju T larian mengikut kategori yang disertai berserta e-sijil dan bib larian. Sementara itu bagi kategori kompetitif 5km dan 10km, para peserta juga akan menerima pingat.

  Sejurus selepas sidang media pada petang tersebut majlis seterusnya diikuti dengan penyampaian sijil penghargaan kepada wakil-wakil penaja bagi Larian UBD 2023 yang disampaikan oleh Pengiran Dr Mohammad Iskandar sebelum diakhiri dengan acara bergambar ramai.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...