Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Las Vegas Aces atasi Sun, juarai NBA Wanita

-

NEW YORK, 20 SEPT – Pemain pertahanan Chelsea Grey menjaringkan 20 mata dan menyumbang enam assists semalam ketika Las Vegas Aces menewaskan Connecticut Sun 78-71 untuk merebut gelaran NBA Wanita (WNBA) 2022.

Aces merangkul gelaran WNBA pertama mereka dalam sejarah francais, menewaskan Sun tiga perlawanan berbanding satu dalam siri gelaran lima pusingan terbaik.

Kemenangan itu merupakan kejuaraan sukan profesional utama pertama untuk sebuah kelab yang berpangkalan di Las Vegas di mana Aces menubuhkan pasukan pada 2018 selepas francais itu dilancarkan sebagai Utah Starzz pada 1997 dan berpindah ke San Antonio, Texas pada 2003.

Ia juga lebih manis, kata Gray, selepas Aces tumbang dalam lima perlawanan kepada Phoenix Mercury pada playoff musim lalu.

“Kami tidak menyukai perasaan yang kami miliki tahun lepas,” kata Gray, yang dinamakan sebagai MVP Akhir WNBA.

“Ia adalah saat yang sukar tetapi ia membina keperibadian yang lebih baik. Ia menyediakan sesuatu untuk tahun berikutnya.”

Becky Hammon, yang bermain untuk pasukan di San Antonio, menjadi ketua jurulatih pertama dalam sejarah WNBA untuk memenangi gelaran pada musim pertamanya di tempat kerja.

Pemain berusia 45 tahun itu pernah berkhidmat sebagai pembantu kepada jurulatih legenda San Antonio Spurs, Gregg Popovich selama lapan musim NBA sebelum pemilik Aces, Mark Davis menggajinya pada Disember lalu untuk menerajui kepimpinan pasukan.

Aces, diketuai oleh penyerang MVP liga, A’ja Wilson, terikat dengan rekod terbaik musim biasa liga pada 26-10 dan menjadi pilihan utama dalam playoff. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -