Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Lawatan tinjau pelaksanaan pengintegrasian

  Oleh Yusrin Junaidi & Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 NOV – Dalam meninjau Pelaksanaan Pengintegrasian Mata Pelajaran Agama ke dalam Sistem Pendidikan Umum yang bermula hari ini, beberapa rombongan Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) dan Kementerian Pendidikan telah mengadakan lawatan kerja secara serentak ke sekolah-sekolah rendah kerajaan dan swasta di seluruh negara.

  Di Daerah Brunei dan Muara, Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman dan Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh berserta rombongan telah mengadakan lawatan ke Sekolah Rendah Delima Satu, Sekolah Rendah Pulaie dan Sekolah PGGMB Sungai Akar.

  Sementara itu, Pemangku Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi) di Kementerian Pendidikan, Dr Chin Wei Keh, telah mengadakan lawatan kerja ke Sekolah Rendah Raja Isteri Fatimah, Sekolah Rendah Amar Pahlawan dan Sekolah Rendah Iqra, Kampung Manggis.

  Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohammad Rosli bin Haji Ibrahim dan rombongan pula membuat tinjauan Sekolah Rendah Junjongan, Sekolah Rendah Lumapas dan Sekolah Riverside, Kampung Masin.

  Lawatan-lawatan berkenaan bertujuan meninjau kemudahan sekolah seperti tempat berwuduk, ruang sembahyang, ruang makan, tempat menunggu dan lain-lain.

  Selain itu, rombongan juga berpeluang untuk menyaksikan dengan lebih dekat pelaksanaan sesi pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran agama.

  Rombongan juga mengadakan sesi perbincangan bersama para pemimpin sekolah dan guru-guru agama.

  Di Daerah Tutong, Setiausaha Tetap (Pendidikan Teras) di Kementerian Pendidikan, Dr Shamsiah Zuraini Kanchanawati binti Haji Tajuddin telah mengadakan lawatan ke Sekolah Rendah Bebuloh, Sekolah Rendah Batang Mitus dan Sekolah Chung Hwa, Kiudang.

  Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin dan Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah berinteraksi bersama guru semasa lawatan berkenaan. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI & YUSRIN JUNAIDI
  Haji Mohammad Rosli membuat tinjauan semasa lawatan berkenaan. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI & YUSRIN JUNAIDI
  Dr Chin Wei Keh ketika lawatan kerja di salah sebuah sekolah.– GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI & YUSRIN JUNAIDI

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...