Lebah penawar kemurungan

MANCHESTER – Vince Ylitalo terpaku semasa beliau dan veteran yang lain memeriksa serangga yang berbunyi itu apabila bingkai kayu yang berisi banyak madu lebah Itali diangkat perlahan-lahan.

“Ia sangat hebat,” katanya sambil menunjuk seekor lebah dengan setitik debunga berwarna jingga di kakinya. Ylitalo, yang telah bergelut dengan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) setelah hampir 40 tahun berkhidmat dalam ketenteraan termasuk dua lawatan di Iraq, seolah-olah tidak terganggu dengan lebah-lebah berterbangan di sekeliling kepalanya atau di seluruh pintu masuk ke sarang tersebut.

Sebaliknya, pakar logistik berusia 57 tahun itu mengatakan beliau menghabiskan masa beberapa jam untuk bekerja di dua tempat setiap minggu di Pusat Perubatan Manchester VA, New Hampshire untuk melegakan daripada keresahan dan kemurungan. Sarang-sarang lebah yang dikenali sebagai apiari itu di sebelah taman pokok lilac.

Saya mengikuti program ini untuk membantu saya untuk keluar daripada proses memikirkan semua masalah yang saya hadapi. Ia membantu saya untuk memikirkan sesuatu yang sangat berbeza… saya hanya memikirkan lebah-lebah ini sahaja,” kata Ylitalo, yang bergelut dengan kemurungan sejak meninggalkan tentera pada 2017.

Penyelidik mula mengkaji sama ada menjaga lebah mempunyai faedah dalam rawatan terapeutik. Buat masa ini, terdapat sedikit data kukuh tetapi veteran mengikuti program seperti salah satu di Manchester itu menekankan bahawa ia membantu mereka menumpukan perhatian, menenangkan diri dan menjadi lebih produktif. Program ini adalah sebahagian daripada usaha kecil hal ehwal veteran dan kumpulan veteran tetapi sedang berkembang untuk menggalakkan askar berlatih dalam pertanian dan kerjaya pertanian yang lain.

Veteran tentera Wendi Zimmermann memindahkan bingkai lebah ke dalam kotak baharu. – AP
Kumpulan lebah di ladang Henry Ford di Superior Township, Mich. – AP
Karen Eaton (kiri), menyelia aktiviti menjaga lebah yang dilakukan oleh veteran di sarang lebah, Hal Ehwal Veteran, Manchester.

Berdiri berhampiran Ylitalo dalam sut lebah putih, veteran tentera Wendi Zimmermann berkata bahawa lebah telah membantu menangani masalah kebimbangan yang beliau rasa di luar rumahnya walaupun pada mulanya beliau takut disengat.

Beliau dan Ylitalo adalah antara 12 veteran yang telah mengambil bahagian dalam menjaga lebah sejak bermulanya program itu pada Mei lalu.

“Ia memberikan anda peluang untuk tertutup dan tidak berfikir tentang dunia luar. Ia menunjukkan kepada saya bahawa terdapat cara menutup fikrian untuk mencapai perkara-perkara lain. Sebelum ini, minda saya dipenuhi pemikiran yang berterusan dan saya tidak dapat menyelesaikan tugas-tugas harian, “kata Zimmermann.

Beberapa program ini bertujuan memberikan askar kemahiran untuk menjadi petani dan penjaga lebah komersial sementara yang lainnya diadakan untuk menangani cabaran yang dihadapi mereka selepas pulang dari Afghanistan dan Iraq dengan kecederaan otak, gangguan tekanan selepas trauma dan isu kesihatan mental yang lain. Program dengan cermat untuk mengatakan bahawa penjaga lebah hanyalah salah satu daripada beberapa kebaikan untuk membantu veteran yang bermasalah.

“Anekdot yang telah kami dengar amat hebat,” kata Alicia Semiatin, yang mengetuai program kesihatan mental di Manchester. “Orang lain mendapati bahawa ia benar-benar sesuatu yang bermanfaat untuk mereka daripada waktu mereka melakukan penyimpanan lebah dan manfaat itu nampaknya membawa kepada bukan sahaja untuk seharian tetapi berminggu-minggu selepas itu.

Cerita yang sama telah didengar daripada program menjaga lebah dari Brockton, Massachusetts, ke Reno, Nevada. Mereka yang menjalankan program itu berkata terdapat banyak bukti bahawa lebah telah membuat perbezaan bagi mereka yang menghabiskan masa menguruskan dan menuai madu. Menjaga lebah memberi mereka tujuan, membantu mereka berehat dan membenarkan mereka untuk menyekat pemikiran gelap.

“Lebah memberikan kami peluang untuk melibatkan diri dalam cara yang berbeza dengan dunia semula jadi,” kata Adam Ingrao, seorang askar generasi keempat yang mengendalikan program Hero for Hives melalui Michigan State University Extension. “Anda tidak terfikir tentang apa yang berlaku di Afghanistan atau Iraq. Anda berfikir tentang apa yang berlaku di sini, sekarang.”

Ford Motor Co. menyediakan ruang kepada Hero to Hives di ladang lama Henry Ford berhampiran Ann Arbor. Program percuma menyediakan kursus menjaga lebah sembilan bulan untuk veteran, kira-kira 80 peratus daripada mereka mempunyai kecacatan.

Di Reno, Ginger Fenwick memulakan Bees4Vets dengan suaminya, Daniel, pada 2018 selepas mengesan 1919 risalah yang ditulis oleh kerajaan yang menyokong lebah untuk veteran kembali dari Perang Dunia Pertama. Bees4Vets melatih 10 veteran selama setahun untuk menguruskan kira-kira 30 sarang di Stesen eksperimen pertanian di University of Nevada, Reno.

Program yang diilhamkan oleh kebimbangan tentang tahap bunuh diri yang tinggi di kalangan veteran ini memberi tumpuan kepada mereka yang mempunyai kecederaan otak atau trauma dari Nevada dan Northern California.

Ia juga telah bekerjasama dengan sebuah Universiti Nevada, Pofessor di Reno yang mengkaji PTSD untuk penyelidikan sama ada penjaga lebah membantu veteran dalam program ini. Jika majoriti menunjukkan peningkatan, program merancang untuk mengkaji mengapa dan bagaimana-dan adakah penyimpanan lebah boleh membantu.

“Jika ada apa-apa yang boleh kita lakukan untuk membantu sebuah keluarga atau seorang, maka ia akan menjadi sangat berbaloi, “kata Fenwick.

Setiap veteran mendapat dua sarang untuk diuruskan selama beberapa tahun dan mempelajari kemahiran seperti menuai madu dan pemprosesan lilin lebah. Seorang veteran yang menamatkan program ingin memulakan perniagaan madu, seorang lagi mahu membuat pelembap bibir menggunakan lilin lebah.

Di Universiti Minnesota, Rebecca Masterman menjalankan sekumpulan lebah. Salah satu program bekerja dengan veteran yang menguruskan 18 sarang di kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Minneapolis-St. Beliau berkata, matlamat utama program ini adalah untuk mendedahkan veteran menjaga lebah, walaupun ia juga menggalakkan faedah terapeutik bekerja dengan lebah. Beliau telah berwaspada, walau bagaimanapun, mengenai mengulas sama ada penyimpanan lebah boleh menjadi rawatan untuk veteran dengan PTSD.

“Kami tahu bahawa menjaga lebah adalah satu pengalaman yang menakjubkan,” kata Masterman, di mana program itu mencari pembiayaan untuk mengkaji kesannya pada veteran dengan PTSD. “Tetapi pada masa yang sama, kita tidak cuba melakukan terapi tanpa menyediakan program sebenar yang akan melakukan terapi secara khusus.” – AP