Lebar sayap ke pentas antarabangsa

Gambar serahan JIS

Pelajar-pelajar International Baccalaureate (IB) Sekolah Antarabangsa Jerudong (JIS) akan memulakan kursus di universiti-universiti berprestij di seluruh dunia.

Alumni IB ini akan melanjutkan pelajaran ke Australia, Kanada, Ireland, Republik Korea, Belanda, New Zealand, Switzerland, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Seramai 37 alumni IB berdepan tahun akademik sangat mencabar yang menyebabkan para pelajar tidak dapat menduduki peperiksaan akhir pada Mei 2020. Dengan Diploma IB, mereka dapat mencapai apa yang diimpikan!

Keputusan IB terus cemerlang, 51 peratus pelajar mencapai 38 mata atau ke atas. IB Diploma yang mencabar mendapat skor Diploma purata di seluruh dunia sebanyak 29.9; skor purata JIS untuk tahun 2020 adalah 37.1.

Shana Holmes akan ke London School of Economics and Science Science (LSE) untuk belajar antropologi sosial. Nizam Kasmirhan akan belajar ekonomi di University of Manchester dan Dania Johari akan belajar geologi di Cardiff University. Pelajar senior 2019/20, Sheng Kai Wong akan melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan mekanikal di University of Bath.

Zhi Yin Lim akan mengikuti kursus pergigian di Queen’s University, Belfast.
Pelajar JIS Tahun 13 IB 2019-2020 bergambar ramai bersama Nicholas Sheehan, Tony Piper, Dr Colin Dickinson dan Alex Cook.

Dalam bidang perubatan, Zhi Yin Lim akan mengikuti kursus pergigian di Queen’s University, Belfast; Syasya Jamain mengambil jurusan perubatan di University of Ireland dan Amira Ho belajar farmasi di University of Manchester. Tiga alumni IB melanjutkan pengajian dalam bidang undang-undang (Izz Khan Hasreen, Zoe Ho dan Aeisyah Iskandar Rizal) masing-masing di Universiti Manchester, Nottingham dan Sheffield). Izz Khan adalah penerima biasiswa Kementerian Pendidikan cemerlang.

Pengetua JIS Nicholas Sheehan mengatakan bahawa, “Ketika pelajar yang berprestasi tinggi ini akan meninggalkan JIS dengan keputusan akademik yang luar biasa, mereka akan tetap dikenang oleh rakan mereka atas jasa mereka sebagai pemimpin muda di sekolah dan pengaruh terhadap persekitaran.

“Mereka memberikan contoh terbaik kepada generasi lebih muda.

“Kisah kejayaan ini tidak akan tercapai tanpa sokongan ibu bapa mereka dan juga pasukan akademik di Tahun Atas – Tony Piper (ketua sekolah menengah dan naib pengetua JIS) dan Dr Colin Dickinson (penyelaras IB) bersama tenaga pengajar yang terus mencabar dan memberi inspirasi kepada pelajar untuk menjadi yang terbaik.

“Pasukan Pengajian Tinggi kami yang diketuai oleh Alex Cook yang memainkan peranan penting membantu permohonan universiti mereka,“ ujarnya.

IB ditawarkan di JIS sebagai salah satu pilihan pra-universiti untuk pelajar berumur 16 hingga 18 tahun dan merupakan kelayakan antarabangsa yang paling pantas berkembang di dunia.

Untuk melengkapkan kelayakan yang mencabar ini, pelajar berkenaan telah mengambil enam mata pelajaran – tiga di Peringkat Tinggi dan tiga di Peringkat Standard termasuk Bahasa Inggeris, Matematik, Bahasa, Kemanusiaan, Sains dengan penambahan pilihan subjek kreatif atau elektif.

Di samping itu, mereka menyelesaikan penyelidikan mencabar, tesis mini, serta menyelesaikan Teori Pengetahuan (ToK), kursus kemahiran berfikir kritis serta komponen Kreativiti, Aktiviti dan Perkhidmatan (CAS) wajib yang berlaku sepanjang dua tahun itu.